PeristeriNews.gr
Media

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία αύριο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειαςΣε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι των σταθμών αντιδρούν «στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών της με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

“Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ και ΕΤΙΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΙ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN) καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.

Αντιδρούμε στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων δεν θα ανεχτούν άλλη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μελών τους, η οποία αποτελεί νέο καίριο χτύπημα στην ενημέρωση.

Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 29 του νομοσχεδίου και δηλώνουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας”.

Επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ζητώντας την συμπαράστασή τους στο αίτημα απόσυρσης του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν “μειώνει τους άμεσα εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία νομοθετική δυσμενή αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει περαιτέρω εργασιακή επιδείνωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι για εμάς προφανές ότι πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος των καναλαρχών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αρκέστηκαν στην μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15% και τώρα ζητούν να προσμετρώνται στο δυναμικό του σταθμού εργαζόμενοι άλλων συνεργαζόμενων με αυτούς εταιρειών, σε ποσοστό που φθάνει το 40%.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, συγκεκριμένα το άρθρο 29, οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 μπορούν να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Η ΕΣΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, σε ενιαίο μέτωπο, καθώς και οι δημοσιογράφοι των έξι αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα αντισταθούμε ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να αποσυρθεί και να μην γίνει ποτέ νόμος του κράτους.

Ζητάμε την στήριξη του κόμματός σας και την αμέριστη συμπαράστασή σας, κύριε Πρόεδρε, στον δίκαιο αγώνα μας ώστε η συγκεκριμένη απαράδεκτη διάταξη να αποσυρθεί άμεσα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Στον ΑΝΤ1 για τρία χρόνια Europa League και Conference League

Peristeri News

Σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

Peristeri News

Επίθεση δέχθηκε η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη

Peristeri News

Leave a Comment