Πολιτική

Ερώτηση στη Βουλή για τις διακοπές ρεύματος στο Περιστέρι εν μέσω καύσωνα

Ένα θέμα που ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα το PeristeriNews.gr τέθηκε ως ερώτημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικού Τομέα Αθηνών έθεσαν στη Βουλή το θέμα των πολύωρων διακοπών ρεύματος που έπληξαν τη Δυτική Αθήνα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα.

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα και παρά τα δημοσιεύματα περί πλήρους ετοιμότητας του ΑΔΜΗΕ και των μονάδων παραγωγής, ενόψει των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, την 1η Ιουλίου 2021 έλαβαν χώρα πολύωρες διακοπές (έως και 10 ώρες) στη δυτική Αθήνα και ειδικά στην περιοχή του Περιστερίου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης, επισημαίνουν οι βουλευτές στο κείμενό τους, αποτελούν και οι καταγγελίες των δημοτών Περιστερίου προς το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), οι οποίοι κάνουν λόγο για πρωτόγονες συνθήκες.

Η ΔΕΗ, στις συνεχείς κλήσεις των πολιτών, έδινε την απάντηση πως πρόκειται για βλάβη και σύντομα θα αποκατασταθεί. Βλάβη που όλως τυχαίως προκλήθηκε την πιο ζεστή ημέρα του χρόνου.

Ρωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό:

1) Που οφείλεται η συγκεκριμένη βλάβη;
2) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να μην ξαναζήσουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, τέτοιες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους;
3) Προτίθεται να προχωρήσει στην αποζημίωση των πολιτών, για υλικές βλάβες που υπέστησαν;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Διακοπές ρεύματος στη Δυτική Αθήνα εν μέσω καύσωνα»

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούσαν στην περιοχή της Αττικής την χρονική περίοδο 26/6/2021-2/7/2021, προκειμένου να λάβουν ως είθισται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι «Σε πλήρη ετοιμότητα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών βρίσκονται ο ΑΔΜΗΕ και οι μονάδες παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει θέσει σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής τα κέντρα ελέγχου, τους επιτηρητές υποσταθμών και τα συνεργεία συντήρησης και κατασκευών του εθνικού συστήματος μεταφοράς. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει στείλει από τις 10 Ιουνίου επιστολή στους παραγωγούς (ΔΕΗ κ ιδιώτες) με την οποία απαιτεί τη διασφάλιση διαθεσιμότητας των μονάδων τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αναμενόμενων υψηλών επιπέδων φόρτισης του Συστήματος εν όψει της θερινής περιόδου».
Παρόλο αυτά, την Πέμπτη 1/7/2021, που ήταν γνωστό ότι θα είναι μία από τις πιο ζεστές ημέρες ακόμη και των τελευταίων ετών, στη Δυτική Αθήνα και ιδιαιτέρως στην περιοχή του Περιστερίου παρατηρήθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος που έφθασαν ακόμη και τις 10 ώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης, αποτελούν και οι καταγγελίες των δημοτών Περιστερίου προς το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), οι οποίοι κάνουν λόγο για πρωτόγονες συνθήκες. Η ΔΕΗ, στις συνεχείς κλήσεις των πολιτών, έδινε την απάντηση πως πρόκειται για βλάβη και σύντομα θα αποκατασταθεί. Βλάβη που όλως τυχαίως προκλήθηκε την πιο ζεστή ημέρα του χρόνου.
Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Που οφείλεται η συγκεκριμένη βλάβη;
2) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να μην ξαναζήσουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, τέτοιες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους;
3) Προτίθεται να προχωρήσει στην αποζημίωση των πολιτών, για υλικές βλάβες που υπέστησαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Βίτσας Δημήτρης
Δραγασάκης Γιάννης
Καφαντάρη Χαρά

Related posts

Κ. Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας

Peristeri News

Στη Βουλή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

Peristeri News

Ν. Ανδρουλάκης: Κανένα δείγμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση

Peristeri News

Leave a Comment