PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Πρόταση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη


Πρόταση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη πρόκειται να καταθέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Κοινοβούλιο της χώρας του στις 7 Ιανουαρίου, ενώ κλιμακώνονται οι προκλήσεις με παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Μιλώντας στην Άγκυρα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

«Θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης» και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά, πρόσθεσε ο Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στον Χαφτάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα στηρίξει με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, «που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες».

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Τυνησία όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έστειλε ποτέ στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς πρόσκληση. «Εάν υπάρχει μια πρόσκληση θα το σκεφτούμε» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι συζητάει μόνο με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ακόμη και ανήμερα Χριστούγεννα από τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναχαιτίζονται από ελληνικά, ενώ χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα από την ακριτική Κάσο τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

Λιβύη καλεί Τουρκία για την αντιμετώπιση του Χαφτάρ

Τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας θα ζητήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος με τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο και η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Λιβύης, είπε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment