PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, με εξαίρεση τη Θράκη


Με νέες προκλητικές δηλώσεις λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει και πάλι «φωτιές» στη γειτνίαση των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη μειονότητα της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μας δεσμεύει η Λωζάνη, με εξαίρεση τη Θράκη».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια».

Ξεκαθάρισε πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο και προσέθεσε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους».

Αναφέρθηκε και στη μειονότητα της δυτικής Θράκης, μιλώντας για τουρκική μειονότητα: «Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεσή τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων».

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε και για το Κυπριακό: «Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς “μειονότητας” στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

Για την επίσκεψή του στην Ελλάδα δήλωσε: «Η μη πραγματοποίηση επισκέψεων μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών δεν ήταν σύμφωνη με το επίπεδο των σχέσεων που επιθυμούμε να δούμε μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ο δε τρόπος ανάπτυξης των σχέσεών μας είναι δυνατός μόνο μέσω διαλόγου» λέει αναφερόμενος στο γεγονός ότι είναι ο πρώτο Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από έξι δεκαετίες.

Όπως σημείωσε: «Κατά τις επαφές που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός».

«Ως δύο χώρες που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, δίνουμε έμφαση στα έργα μεταφορών που θα φέρουν εγγύτερα τους λαούς μας. Στο πλαίσιο αυτό, η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, η ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και η κατασκευή μιας δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή περιοχή Υψάλων-Κήπων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των έργων πάνω στα οποία εργάζονται οι Αρχές των δύο χωρών» τονίζει.

Δείτε τη συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΙ:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=LvxKDYPAiD8

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment