PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Ανοιχτή όλο το 24ωρο η Αγία Σοφιά


Ανοιχτό 24 ώρες το 24ώρο θα είναι εφεξής το «Μεγάλο Τέμενος» -όπως ονομάζεται πλέον από την Άγκυρα- της Αγίας Σοφίας, κατόπιν εντολής Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη φιέστα – ντροπή στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου.

«Ο πρόεδρος μάς έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα. Το “τζαμί” Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας» έγραψε στο Τwitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντίνουπολης, Αλί Γερλικάγια.

Μάλιστα, η 24ωρη λειτουργία της Αγίας Σοφίας θα λαμβάνει χώρα παράλληλα με τα εν εξελίξει έργα για την ολική μετατροπή του μνημείου σε ισλαμικό τέμενος.

Η παραπάνω απόφαση, όπως είναι φυσικό, έρχεται να προστεθεί στην προπαγανδική φιέστα, η οποία στήθηκε την Παρασκευή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας. Ενδεικτικά, στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σ’ άλλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, εψάλη η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, με την χριστιανική κοινότητα να εκφράζει την οδύνη της.

Παράλληλα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ωστόσο, στην πόλη της Μακεδονίας, άγνωστοι έκαψαν την τουρκική σημαία και την πέταξαν στη μέση του δρόμου.

Πυρά από την Άγκυρα

Στο μεταξύ, Αθήνα και Άγκυρα, το πρωί του Σαββάτου αντάλλαξαν εκατέρωθεν βολές, με αφορμή τα όσα εξελίχθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση για τις εχθρικές δηλώσεις, καθώς και για το γεγονός ότι επέτρεψε να καεί δημοσίως η τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να χωνέψει τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία.

«Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο» συνέχισε, σε αυστηρό ύφος.

Κάλεσε δε την Αθήνα να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που καταπιέζει τη μουσουλμανική – “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία επεσήμανε τα παρακάτω:

Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment