PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Έρχεται… «στάση» πληρωμών στους Δήμους


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει σ’ αυτήν την εφιαλτική φάση για τους δημότες και υπαλλήλους. Στον “αέρα” οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κοινωνική μέριμνα των Δήμων.

Η συνεχιζόμενη περικοπή στις τακτικές επιχορηγήσεις που καταβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους της χώρας, προμηνύει ότι στα μέσα του Μαρτίου μπαίνουν στην εφιαλτική φάση της «στάσης» πληρωμών στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων.

Ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπάρξει στάση στις πληρωμές των εργολάβων για τα έργα στους Δήμους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ομαλή λειτουργία τους και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν σ’ αρκετούς Δήμους έκτακτα κονδύλια για την καταβολή του δώρου και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δημάρχους, το γεγονός ότι οι πόροι είναι εγγεγραμμένοι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν φαίνεται να τηρείται στην πράξη από την καταβολή των τακτικών πόρων.

Την ίδια στιγμή, πουθενά δε γίνεται λόγος για την καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων της τελευταίας δεκαετίας με αποτέλεσμα σήμερα οι Δήμοι να έχουν φτάσει στο στάδιο της χρεωκοπίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας των Δήμων με κοινωνικό αντίκτυπο είναι η κατακόρυφη αύξηση των τροφείων, που αναγκάστηκε να πάρει η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου του Δημήτρη Μαραβέλια.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι: «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη βουλιάξουμε όλοι από τη στάση πληρωμών, που αργά ή γρήγορα θα φτάσει…».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τονίζει ότι: «Στεκόμαστε μέχρι σήμερα σωστά στις υποχρεώσεις μας, γιατί είχε γίνει χρηστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου, ωστόσο αν το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίσει την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς τους Δήμους θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα».

Μάλιστα, ο κ. Παχατουρίδης παρατηρεί ότι η Κεντρική εξουσία δίνει βάρος στη διάσωση των τραπεζών και όχι στους Δήμους με αποτέλεσμα να πλήττονται οι δημότες και τα άτομα που χρειάζεται κοινωνική μέριμνα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις και άλλων Δημάρχων της χώρας μας, που αδυνατούν ακόμη και σήμερα να καταβάλουν τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εξαρτήσεις

Peristeri News

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Leave a Comment