PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Erasmus+ : Το 11ο ΓΕΛ Περιστερίου στο Svidník της Σλοβακίας


Η τελευταία κινητικότητα μαθητών στα πλαίσια υλοποίησης του έργου Erasmus+, “Reporters of cultural heritage without borders”, στο οποίο συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί κι έξι μαθητές από το 11ο ΓΕΛ Περιστερίου, πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 28 Απριλίου στο Svidník της Σλοβακίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της νόμισμα, σημαία και ύμνο! Γιατί να μην έχει και τη δική της ευρωπαϊκή λαϊκή φορεσιά;

Με αφορμή αυτό το ερώτημα και οδηγό την έκφραση «ενωμένοι στη διαφορετικότητα», μαθητές του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου και από την Ισπανία, Πορτογαλία και Σλοβακία σε 4 κινητικότητες μοιράστηκαν τις φορεσιές της πατρίδας τους (ρούχο, κεφαλόδεσμους, κόσμημα) και την ιστορία πίσω από αυτές, επέλεξαν τα στοιχεία που τους αρέσουν και δημιούργησαν Λαϊκές Φορεσιές για τον νέο Ευρωπαίο πολίτη!

Η εβδομάδα ξεκίνησε με δραστηριότητα γνωριμίας-σπάσιμο πάγου δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές από τις τέσσερις χώρες της συνεργασίας – Σλοβακία, Ελλάδα, Ισπανία, και Πορτογαλία – να δημιουργήσουν δεσμούς και δυναμική από την πρώτη κιόλας ημέρα πράγμα που διευκόλυνε τις εργασίες-συνεργασίες που ακολούθησαν.

Έπειτα παρουσιάστηκαν παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές κάθε χώρας-εταίρου καθώς και η ιστορία πίσω από αυτές. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους: μια ομάδα ασχολήθηκε με δώδεκα πρωτότυπες παραδοσιακές φορεσιές για τη σύνθεση των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν μοτίβα, κεφαλόδεσμοι και αξεσουάρ-κοσμήματα που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες κινητικότητες με την καθοδήγηση ειδικών.

Δεύτερη ομάδα ανέλαβε τη δημιουργία βίντεο ρεπορτάζ με θέμα τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής και τρίτη ομάδα ανέλαβε τη δημιουργία podcast, σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του σχολείου υποδοχής, με θέμα τη συμμετοχή των μαθητών στο έργο. Τα δημιουργήματα παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία, στο Μουσείο Ουκρανικού Πολιτισμού στο Svidník, αναδεικνύοντας την επίδειξη και προβολή των 12 διαφορετικών ειδών παραδοσιακής φορεσιάς για τον νέο Ευρωπαίο πολίτη.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής προωθήθηκαν επίσης δραστηριότητες που στοχεύουν στην εμβάθυνση της γνώσης της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας υποδοχής, όπως επισκέψεις στο Εθνογραφικό Μουσείο του Svidník, στο Κάστρο Lubovna, στη Stara Lubovna, στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων «Tricklandia», στο Stary Smokovec, και τις πόλεις Presov – όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε “Escape Room” – και Bardejov, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Γενικότερα, η κινητικότητα αυτή ήταν μια εξαιρετική εμπειρία προσωπικής και ακαδημαϊκής ανάπτυξης για όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν από κοινού, η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και απόψεων, καθώς και όλες οι στιγμές υγιούς συνύπαρξης, ενίσχυσαν τις δεξιοτήτες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικότητας, αλλά ταυτόχρονα και την ενεργό ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Σημείωση: «Έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή τη δημοσίευση είναι αποκλειστικά δεσμευτικές για τον συγγραφέα και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τη χρήση που μπορεί να γίνει».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια (vid)

Peristeri News

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Leave a Comment