PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Επτά στους δέκα εμπρηστές πάντα τη γλυτώνουν!


Η ατιμωρησία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις.

Η ατιμωρησία ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις. Σε μια ολόκληρη οκταετία (2000-2007) στην Ελλάδα μόνο ένας εμπρηστής καταδικάστηκε σε άνω των 5 ετών φυλάκιση ενώ επτά στους δέκα γλύτωσαν τη φυλακή με αναστολή !

Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία στατιστικής του Πυροσβεστικού Σώματος την τελευταία δεκαετία το ποσοστό καταδίκης των εμπρηστών δάσους στην Ελλάδα (2,9%) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως αν σκεφτεί κανείς ότι στη Ρωσία είναι 90%, στην Κίνα 98%, στην Ιαπωνία 99%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις τρεις κατά μέσο όρο ετησίως είναι οι καταδικαστέντες για εμπρησμό δάσους και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

Και όλα αυτά την ώρα που στην περίοδο 2000-2009 κατακάηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και έγιναν πάνω από 110.000 δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων περίπου το 20% αποδόθηκε σε εμπρησμό από πρόθεση. Σε όλες τις περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε δίκη και τελικά καταδικάστηκαν για εμπρησμό μόνο το 2,9% των αυτουργών.

Το προφίλ των εμπρηστών

Στα στοιχεία που παρέδωσε η Πυροσβεστική σκιαγραφείται και το προφίλ των εμπρηστών των ελληνικών δασών. Πρόκειται κυρίως για άντρες (89,1%), ελληνικής υπηκοότητας (88,5), ενήλικοι (94,7%), ηλικίας 60 ετών και άνω (32,1%), έγγαμοι με παιδιά (74,8%), μορφωτικού επιπέδου στοιχειώδους εκπαίδευσης (77,2%). Τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης ότι στην πλειοψηφία τους οι εμπρηστές είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι σε αγροτικούς τομείς και χτυπούν κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment