PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Επιτυχής η Ημερίδα «Αναπτυξιακές και Ψυχοκοινωνικές δυσκολίες Παιδιών»


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», Ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές και Ψυχοκοινωνικές δυσκολίες παιδιών – Υποστήριξη, Φροντίδα και Δυνατότητες Αλλαγής», το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση φανερώνοντας το πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να αναλύονται ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση αναπτυξιακών δυσκολιών των παιδιών στο οικογενειακό και στο σχολικό περιβάλλον.

Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος του Οδοιπορικού και Δημοτική Σύμβουλος Ουρανία Σαγιάκου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές καθώς και τους αξιόλογους ομιλητές. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Μαρία Πελεκανάκη, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια, τονίζοντας τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που ανακύπτουν είτε στο χώρο της οικογένειας είτε στο χώρο του σχολείου.

Την Ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής, Αναστάσιος Θεοδωράκος, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, Μαίρη Τσιώτα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Αδάμ Στάμος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού & Πρόνοιας, Ξένη Κορόγιαννη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Καράμπελας και Ιωάννα Πανταλάκη, Αθηνά Δαφνομήλη και Ευγενία Πήττα, μέλη του ΔΣ του Οδοιπορικού.

Πρώτη εισηγήτρια της Ημερίδας ήταν η Ιωάννα Αντωνιάδου – Κουμάτου, Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Διευθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού η οποία  αρχικά παρουσίασε τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών. Στη συνέχεια, συσχέτισε περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά με την βιολογική ανάπτυξη του παιδιού,  ανέλυσε μορφές αναπτυξιακών διαταραχών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ανιχνευτούν από όσους πλαισιώνουν το παιδί.

Έπειτα, το λόγο πήρε η Βασιλική Χαντζαρά, Παιδοψυχίατρος – Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» που εστίασε στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και το ρόλο της οικογένειας. Επικεντρώθηκε στη σημασία της εγγύτητας και της ενσυναίσθησης που είναι απαραίτητο να βιώνει το παιδί από τους γονείς στα πρώτα χρόνια ζωής του και στην ώθηση προς την αυτονομία που θα πρέπει να απολαμβάνει μεγαλώνοντας.

Τρίτη εισηγήτρια ήταν η Μαρία Δερέκα, Ειδική Παιδαγωγός, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης 3ο ΠΕ.ΚΕ.Σ η οποία ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας. Συγκεκριμένα, έγινε περιγραφή του συνδρόμου, των αιτιών που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην εκδήλωσή του καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισής του.

Τέταρτη ομιλήτρια ήταν η Δανάη Δεληγεώργη, Ψυχοπαιδαγωγός Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης, Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας που εισήγαγε τον όρο της Χαρισματικότητας και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά και τη συμπτωματολογία που εκδηλώνουν τα χαρισματικά παιδιά. Τόνισε την αναγκαιότητα της κατανόησης του τι ακριβώς είναι η χαρισματικότητα, την ένταση την οποία βιώνουν σε μεγάλο βαθμό και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν και να φροντιστούν.

Κατά την διάρκεια των ομιλιών δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν απορίες και προβληματισμούς και πήραν απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Το «Οδοιπορικό» έχει πάντα ως στόχο να δημιουργεί χώρο για να ακούγονται όλες οι απόψεις προκειμένου να αναπτύσσεται ουσιαστικός διάλογος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Leave a Comment