PeristeriNews.gr
Διεθνή

Επίσκεψη Ζελένσκι σήμερα στο Λονδίνο


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Ζελένσκι θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αλλά και επίσκεψη στα ουκρανικά στρατεύματα που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στη Βρετανία. Αναμένεται επίσης να μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Λονδίνο είναι μόλις η δεύτερη εκτός Ουκρανίας από πέρυσι τον Φεβρουάριο όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα. Το πρώτο του εκτός Ουκρανίας ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον.

«Η επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απόδειξη για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τον αγώνα της χώρας του και απόδειξη για την άθραυστη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωση. «Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους προστατεύουν την κυριαρχία τους και πολεμούν για την επικράτειά τους».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκτελείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μάχης τους τελευταίους έξι μήνες, και θα ενισχύσει επιπλέον 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες φέτος.

Αναμένεται επίσης σήμερα ανακοίνωση για περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης όσων «βοήθησαν τον Πούτιν να οικοδομήσει τον προσωπικό του πλούτο και εταιρειών που επωφελούνται από την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς ο Ζελένσκι καλεί σε στρατιωτική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους καθώς Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση.

Ο Σούνακ αναμένεται να επεκτείνει την εκπαίδευση που προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμπεριλάβει πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και πεζοναύτες «διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει η είδηση ότι ο Ζελένσκι σχεδιάζει να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, για να παραστεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (9-10 Φεβρουαρίου) και για να μιλήσει σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία για «λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, το Politico έκανε λόγο για γκάφα των ανώτερων αξιωματούχων που εργάζονται υπό την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που άφησαν να διαρρεύσουν τα νέα για το προγραμματισμένο ταξίδι, γεγονός που τροφοδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια ενός τέτοιου ταξιδιού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment