PeristeriNews.gr
Media

Επίπληξη της ΕΣΗΕΑ στον Βερύκιο για ομοφοβικά σχόλια


Για τα επιθετικά ομοφοβικά σχόλια που είχε κάνει κατά του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ.

«Επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας». Αυτή είναι η ποινή που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ στον Δήμο Βερύκιο για τα ομοφοβικά σχόλια που είχε κάνει το Μάρτιο του 2014 κατά του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον κ. Βερύκιο, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο είχε επιβάλει την προσωρινή διαγραφή 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό αποφάσισε τελικά την Πέμπτη με ψήφους 3 έναντι 2, την επιβολή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Σε ραδιοφωνική του εκπομπή, ο δημοσιογράφος είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων τον συγγραφέα «κυρά Αυγουστίνα» και επικρότησε σχόλιο ακροατή για τους γκέι που έλεγε ότι «τους χρειάζεται χρυσαυγίτης» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Στην έφεσή του ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για «οξύτατη κριτική με άστοχες εκφράσεις σε μια άκρως προκλητική –κατά τη γνώμη μου- δήλωση, που στόχο είχε να προκαλέσει ντόρο και όχι να προωθήσει τα πάγια αιτήματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας».

«…Θεωρώ ότι άσκησα οξύτατη κριτική και με άστοχες εκφράσεις σε μια άκρως προκλητική –κατά τη γνώμη μου- δήλωση, που στόχο είχε να προκαλέσει ντόρο και όχι να προωθήσει τα πάγια αιτήματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και ως απόδειξη, ούτε καν χρησιμοποίησε ο κ. Κορτώ τη φράση «αφοσιωμένος στον σύντροφό μου», αλλά «στον άντρα μου», στέλνοντας το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος είναι γυναίκα και υποχείριο του άντρα της…

Η όποια αντίδραση ήρθε με καθυστέρηση τριών 24ώρων και αφού μέσω του ιστότοπου “Lifo” είχε γίνει κοπτοραπτική των φράσεων και ξεσήκωνε τους γκέι με τίτλο «Ομοφοβικό παραλήρημα Βερύκιου». Μετά από τρία 24ωρα, λοιπόν, κι ενώ έχει διαβεβαιώσει τη συνεργάτιδα της εκπομπής μέσω “Facebook”ότι δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια, βγαίνει και δηλώνει ότι «θα κινηθώ δικαστικά με αγωγή και τα λεφτά που θα πάρουμε, θα κάνουμε ένα γκέι πάρτι». Πρώτα προσέφυγαν στο ΕΣΡ μέσω δικηγόρου κι έκανε αγωγή στον σταθμό και σε εμένα. Δεν ζήτησε την ποινική μου δίωξη…

Αυτά που είπα για τον Κορτώ είχαν ως στόχο να κρίνω τον ακραίο τρόπο με τον οποίο ήθελε να προκαλέσει την ελληνική κοινωνία. Επαναλαμβάνω και είμαι πεπεισμένος ότι η φράση «δεν ασχολούμαι με τα κοινά, αλλά με τον άντρα μου και τα βιβλία μου», προκαλεί την ελληνική κοινωνία».

Ο ίδιος ο συγγραφέας στο άκουσμα της ποινής σχολίασε στο Facebook:

«Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τον Δήμο Βερύκιο για το ομοφοβικό του παραλήρημα εναντίον μου. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όλες κι όλους για τις δεκάδες καταγγελίες που στείλατε. Η αυστηρότητα της ποινής δεν με αφορά, αλλά το σκεπτικό της απόφασης ανοίγει το δρόμο για περισσότερο σεβασμό απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και την άνευ όρων καταδίκη της στοχοποίησής τους. Πλέον αναμένουμε και τη Δικαιοσύνη να προασπίσει το δικαίωμα όλων μας να μιλάμε και να ζούμε ελεύθερα, χωρίς τον φόβο επιθέσεων.

Δεν θα υπομείνουμε άλλα θύματα βίας. Δεν θα θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Στεκόμαστε ενωμένοι, με θάρρος, απέναντι σε κάθε εχθρό της ελευθερίας».

Διαβάστε εδώ το πλήρες σκεπτικό της απόφασης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη

Peristeri News

Η Μαρία Αντωνιάδου πάλι πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ

Peristeri News

Η Ελλάδα έχει 599 ραδιόφωνα

Peristeri News

Leave a Comment