Διεθνή

Επεισόδια στη Ρώμη σε διαδήλωση κατά του lockdown

Εστιάτορες και ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την βουλή στη Ρώμη διαμαρτυρόμενοι μέχρι το βράδυ κατά των παρατεταμένων απαγορεύσεων και περιορισμών λόγω του κορωνοϊού. Είναι η πρώτη φορά που ξεσπά κοινωνική ένταση από τότε που ο Μάριο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός.

Μετά την απαγόρευση της αστυνομίας να προχωρήσουν προς την είσοδο της βουλής η ένταση αυξήθηκε: Oι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και καπνογόνα και μετά από περιορισμένης έκτασης συμπλοκές, τραυματίσθηκαν ένας έμπορος και τρεις αστυνομικοί.

Παράλληλα, στο Μιλάνο διαδήλωσαν οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων (οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο έχουν σταματήσει να δουλεύουν) και οι πλανόδιοι πωλητές. Στο Νότο, κοντά στην Νάπολη, έμποροι που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν πλέον το ενοίκιο των καταστημάτων τους μπλόκαραν τον κεντρικής σημασίας αυτοκινητόδρομο A1, ο οποίος συνδέει την Κάτω Ιταλία με τις βόρειες περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στις κινητοποιήσεις αυτές έχουν παρεισφρήσει και μέλη της άκρας δεξιάς και νεοφασίστες, οι οποίοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους συμμετέχοντες. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο αδιαμφισβήτητο στοιχείο: η μεγάλη κούραση πολλών τομέων της κοινωνίας και κυρίως όσων δεν έχουν ένα σίγουρο, σταθερό μισθό.

Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ μπαρ γνωστοποίησαν μέσω των συνδέσμων τους, ότι με το τελευταίο υποχρεωτικό κλείσιμο κατά το τριήμερο του Καθολικού Πάσχα έχασαν 350 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα οικονομική βοήθεια και χρονοδιάγραμμα για επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να εγκρίνει νέες οικονομικές βοήθειες, εκτός από τα 32 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε πρόσφατα. Την ίδια ώρα, όμως, αναμένεται και ένα χρονοδιάγραμμα, για την επαναλειτουργία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στις 20 Απριλίου θα επανεκτιμηθεί η όλη κατάσταση και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν μπορεί να ξεκινήσει μια βαθμιαία επιστροφή στην γνωστή καθημερινότητα.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, άλλωστε, πιέζει συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Διαφορετικά δεν αποκλείεται να βγει από την ευρεία αυτή κυβερνητική συμμαχία και να ξαναρχίσει την γνωστή, αντιπολιτευτική στρατηγική της.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μεταναστευτικό μέτωπο του Νότου

Peristeri News

ΟΗΕ: Έκκληση για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων

Peristeri News

Πελέ: Δύσκολες ώρες για τον θρύλο του ποδοσφαίρου

Peristeri News

Leave a Comment