PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Έντονο ενδιαφέρον για την επερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου μιας και το 7ο θέμα της συνεδρίασης αφορά την απαλλαγή των δημοτικών τελών.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης η νομικός, Ουρανία Σαγιάκου, που κατέθεσε πριν μερικές μέρες αίτημα για απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη έχει θέσει νέο αίτημα ώστε να συμμετέχει στο συμβούλιο της Πέμπτης.

Ομοίως και η Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου ζητά να πάρει μέρος στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Το θέμα της απαλλαγής των δημοτικών τελών δείχνει ότι αφορά μεγάλη μερίδα φορέων και συλλόγων της πόλης αλλά και επιχειρηματιών που διανύουν μια από τις δυσκολότερες περιόδους τους.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη θα έχει μεταξύ των άλλων θεμάτων το εξής: «Λήψη απόφασης για την απαλλαγή εκ του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά την δραστηριότητά τους λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου Covid 19 που επέβαλε η Πολιτεία, κατά το χρονικό διάστημα από 20-3-2020 έως το τέλος της πανδημίας».

Αναλυτικά το αίτημα της Ένωσης ΕΒΕ Περιστερίου:

Κύριοι

Σας είναι γνωστό το δίκαιο αίτημά μας για απαλλαγή των καταστημάτων μας από τα δημοτικά τέλη όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι δύο συναντήσεις μας αλλά και οι συλλογή πλήθους υπογραφών υποδηλώνει την απαίτησή μας για την λήψη σχετικής απόφασης.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου, αλλά και σε ΜΜΕ,  αναρτήθηκε η ημερήσια διάταξη του Δημ. Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2021.

Το 7ο θέμα προβλέπει «Λήψη απόφασης για την απαλλαγή εκ του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά την δραστηριότητά τους λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου Covid 19 που επέβαλε η Πολιτεία, κατά το χρονικό διάστημα από 20-3-2020 έως το τέλος της πανδημίας. (Αντ/χος κ. Θεοδωράκος Αναστάσιος)»

Η ένωσή μας ζητά να πάρει μέρος στην συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αναλυτικά το αίτημα της νομικού Ουρανίας Σαγιάκου:

Την Παρασκευή 26.2.2021, κατατέθηκε επίσημο αίτημα (Αριθμ. Πρωτ. 8811) για απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισµού συνοδευόμενο από υπογραφές 131 επιχειρηματιών της πόλης μας, οι οποίοι αναγκαστικά κατέφυγαν σε αυτή τη λύση, μετά από πολύμηνο αγώνα και προσπάθειες που έπεφταν στο κενό.

Στο αίτημα αυτό, το οποίο είχα την τιμή και τη χαρά να υποστηρίξω με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως δικηγόρος, ως πρώην αυτοδιοικητική, ως άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, αλλά και ως άμεσα πληττόμενη, απαριθμούνται όλοι οι νομικοί, κοινωνικοί και πραγματικοί λόγοι που καθιστούν επιβεβλημένη την αποδοχή του:

Α) Με τα μαγαζιά μας κλειστά εδώ και ένα χρόνο, απουσιάζει ο λόγος πληρωμής του ανταποδοτικού τέλους. Πληρώνουμε χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα ως ανταπόδοση. Είναι προφανές ότι τίθεται θέμα νομιμότητας. Άλλωστε απαγορεύεται η με οποιονδήποτε χρήση ή δέσμευση των πόρων που προέρχονται από την είσπραξη του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου για την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων δαπανών και υποχρεώσεων (παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74)). Συνεπώς οι συγκεκριμένου πόροι έχουν αυτοτέλεια, δεν καλύπτουν άλλες απώλειες εσόδων των Δήμων από άλλες πηγές και ο δημότης πληρώνει για να έχει την αντίστοιχη υπηρεσία, γι’ αυτό και πρόκειται για τέλος με ανταπόδοση παροχής και αντιπαροχής.

Β) Η αναίτια επιβάρυνση των επιχειρήσεων του δήμου μας με πλήθος τελών και φόρων περιάγουν τις επιχειρήσεις σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Οι επιχειρήσεις του Δήμου επωμίζονται δυσανάλογα και άρα αντισυνταγματικά βάρη εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτή η αδικία μπορεί να αρθεί και αναδρομικά και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να ρυθμιστούν και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Τη ρύθμιση αυτή προβλέπει ρητώς η από 11-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 37 παρ. 8 και 9.

Γ) Η πλειονότητα των Δήμων του Λεκανοπεδίου έχει ήδη προβεί σε απαλλαγή του τέλους καθαριότητας και φωτισμού και έχουν ενταχθεί με απόφασή τους στην κρατική πλατφόρμα δηλώσεων https://dt.govapp.gr/ η οποία είναι έτοιμη να υποδέχεται αιτήσεις εδώ και μήνες. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι επιχειρήσεις του Δήμου μας επιβαρύνονται δυσανάλογα συγκριτικά με επιχειρήσεις άλλων όμορων Δήμων.

Και φυσικά είναι προφανές ότι εφόσον δεν επιτελείται ο σκοπός του δικαιώματος που ασκεί ο Δήμος προς τους δημότες του, ότι η απαλλαγή θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Όλα τα ανωτέρω μετά του επισήμου υποβληθέντος αιτήματός μας όπου αναλύονται οι λόγοι, τίθενται υπ’ όψιν των μελών του Σώματος προς γνώση τους πριν τη λήψη οιασδήποτε απόφασης.

Με την παρούσα επιστολή όμως, δεν θα επιμείνω στα νομικά επιχειρήματα, τα οποία εκτίθενται στο επίσημο αίτημα που έχει πρωτοκολληθεί, αλλά απευθύνομαι στο πολιτικό αισθητήριό σας και στην αυτονόητη ελάχιστη αλληλεγγύη που ο Δήμος μας πρέπει να επιδείξει. Έχουμε ήδη συμπληρώσει ένα έτος πανδημίας, με ανθρώπινες απώλειες, με λοκντάουν, με σειρά μέτρων. Πολλοί επιχειρηματίες, δεν έχουν καταφέρει να αντέξουν τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλοι μετά βεβαιότητας θα κλείσουν. Η απαλλαγή από τα τέλη είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να κρατήσουμε την αγορά του τόπου μας ζωντανή. Και αυτό προφανώς δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλά ακόμα μέτρα ενισχύσεων και από την Κεντρική και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ό,τι μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα. Όχι αύριο, αλλά τώρα! Κάθε μέρα που περνάει, με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται και τα ταμεία των επιχειρήσεων να παραμένουν άδεια, σπρώχνει την αγορά του Περιστερίου σε μαρασμό και οδηγεί εκατοντάδες συντοπίτες μας στην ανεργία. Σε αυτό δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να κωφεύουμε. Είστε υποχρεωμένοι τόσο εκ του νόμου όσο και ηθικά να επισπεύσετε τις πολιτικές αποφάσεις, για τα μαγαζιά μας και τον τόπο μας, εκκινώντας από την αποδοχή του αιτήματος των συμπολιτών μας, και μάλιστα αναδρομικά δια μελλοντικού συμψηφισμού όπως προβλέπει ο νόμος.

Ως προς τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 4/3/2021, παρατηρείται ότι εισάγεται μεν μετά την κατάθεση του αιτήματός μας το εν λόγω θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, γενικευμένα δε. Περαιτέρω παρατηρήθηκε ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έχει ορισθεί για την 3/3/2021 δεν εισήχθη η προγενέστερα κατατεθείσα αίτησή μας προς συζήτηση στην ημερησία διάταξη.

Πέραν του γεγονότος ότι υποχρεούστε να εξετάσετε την αίτησή μας ως εισήχθη, και να απαντηθεί επί των επιμέρους νομικών της ζητημάτων, έχουμε άμεσο ενδιαφέρον και έννομο συμφέρον, να παραστούμε στην επικείμενη συνεδρίαση της 4/3/2021 όπου γενικευμένα εισάγεται το θέμα, προκειμένου να επαναφέρουμε τους ισχυρισμούς μας και να ενημερωθεί το Σώμα προτού οδηγηθεί σε λήψη απόφασης που θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντά μας.

Ως εκ τούτου αιτούμεθα να δεχτείτε την αυτοπρόσωπη εμφάνισή μου ενώπιόν Σας ως πληρεξουσίας των αιτούντων, εξασφαλίζοντάς μου πρόσβαση στη διαδικτυακή άνω συνεδρίαση και όπως μου επιτραπεί η ανάπτυξη των θέσεων των 43 επιχειρήσεων που εκπροσωπώ στην αίτηση και η συμμετοχή μου στη διαδικασία αυτή εν όψει της επικείμενης εν θέματι λήψης απόφασης.

Κυρίες/Κύριοι,

«Εσείς έχετε την επιλογή στα χέρια σας!

Εμείς ούτε την είχαμε, ούτε ερωτηθήκαμε!»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment