PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού


Ένοχοι κρίθηκαν και οι 12 κατηγορούμενοι, που είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι, για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δύο φίλων του, την 1η Φεβρουαρίου του 2022, στη Θεσσαλονίκη, στην τυφλή οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το δικαστήριο μετέτρεψε το βασικο αδίκημα σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Δεν έχει εξηγηθεί ακόμα ο λόγος, αν και δεν έχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε επίπεδο ποινών. Το συγκεκριμένο αδίκημα ερμηνεύεται ως εξής: μπορεί να μην πήγαν για να σκοτώσουν, ωστόσο, γνώριζαν ότι με τον τρόπο, και τα αντικείμενα που χρησιμοποποίησαν, υπήρχε το ενδεχόμενο να σκοτώσουν.

Ειδικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ένοχους επτά εκ των 12 κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία και πέντε για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Όσον αφορά τον τραυματισμό ενός από τους φίλους του Άλκη, το δικαστήριο κήρυξε ένοχους πέντε εκ των κατηγορούμενων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επτά για συνέργεια σε αυτή την πράξη, ενώ για τον τραυματισμό του δεύτερου φίλου του Άλκη που είχε τραυματιστεί στην επίθεση, κήρυξε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας έναν από τους 12 κατηγορούμενους και τους υπόλοιπους για συνέργεια.

Επίσης όλοι κρίθηκαν ένοχοι για τα υπόλοιπα αδικήματα που σχετίζονται με την αθλητική επίθεση.

Το δικαστήριο απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες καλώντας έναν έναν να σηκωθεί από τη θέση του.

Το δικαστήριο διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς από την αναγνώριση ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ποινών. Αναμένεται δε, να κρατήσει αρκετή ώρα, μιας και οι υπερασπιστές (σ.σ. αγόρευσαν περισσότεροι από 20) θα αναπτύξουν διεξοδικά τις θέσεις τους επί των ελαφρυντικών που θα ζητήσουν.

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Αμέσως μετά την διακοπή επικράτησε ένταση από την πλευρά των συγγενών και των φίλων των θυμάτων να αποδοκιμάζουν τους κατηγορούμενους.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας της έδρας Κυριακή Κλιάμπα είχε ζητήσει την ένοχη για όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους- και είχε κάνει λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

Από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment