PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου: Καταγγελίες για 1η παιδική χαρά και δημοτική αγορά (video)


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η δημοτική παράταξη, Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ξυλοτεχνίας.

Η δημοτική παράταξη έθεσε ως τα δύο κύρια θέματα της συνέντευξης τύπου αυτά της 1ης παιδικής χαράς και της παλιάς δημοτικής αγοράς στο κέντρο της πόλης.

Οι Ενεργοί πολίτες μέσα από τις τοποθετήσεις του επικεφαλής τους κ. Φώτη Κουγιουμτζή και των άλλων μελών της, έδειξαν την αντίδρασή τους στις πρόσφατες κινήσεις της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου για τα δύο σημεία.

Κατά τη συνέντευξη τύπου εκτός από τις τοποθετήσεις των μελών της δημοτικής παράταξης τέθηκαν και ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και εκπροσώπους συλλόγων.

Δείτε σε video του PeristeriNews.gr τις τοποθετήσεις από τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου, κ. Ανδρέα Πιλάλη, του επικεφαλής της παράταξης κ. Φώτη Κουγιουμτζή και του υπεύθυνου σε θέματα τεχνικών έργων και πολεοδομίας κ. Σπύρου Μαγουλά.

Αναλυτικά και το δελτίο τύπου των Ενεργών πολιτών για τη συνέντευξη τύπου:

Η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, είναι σύμφωνη με κάθε έργο ή δράση που είναι προς όφελος των πολιτών του Περιστερίου. Δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο της μονοδιάστατα, με βάση τη θέση της ως αντιπολίτευση στον κ. Δήμαρχο και την παράταξή του, αλλά θεωρεί ότι είναι μια δύναμη που μπορεί και πρέπει να συμβάλλει θετικά σε κάθε ενέργεια των πολιτών ή του Δήμου η οποία κινείται στη βάση των στόχων και των αρχών της και είναι ωφέλιμη για την πόλη. Έχει αφήσει έξω από την τακτική και στρατηγική της κάθε σκέψη και πράξη που θέλει την αντιπολίτευση αρνητική σε όλα και που θα πρέπει να αποσκοπεί στην άγρα ψήφων και μόνο.

Η μακρόχρονη ιστορία της παράταξης μας το αποδεικνύει τα παραπάνω, όπως και το ότι αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις της για να μείνουν ελεύθεροι χώροι στο Περιστέρι για τους πολίτες του και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, κόντρα σε καταπατητές και μεγάλα συμφέροντα, με προσωπικό κόστος πολλών μελών της. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα με συνέπεια και γι αυτό δεν μπορεί να δέχεται χωρίς αντίδραση ενέργειες και πράξεις της διοίκησης του Δήμου που είναι καταφανώς αντίθετες με το καλώς εννοούμενο κοινωνικό συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών, όπως και με την ανάγκη για τη διαφύλαξη του φυσικού και κοινωνικού Περιβάλλοντος και της Ιστορίας της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε κάνει σαφές από την πρώτη ημέρα της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είμαστε γενικά αντίθετοι με την παραχώρηση κάθε δημοτικού χώρου ή τμήματός του για την κάλυψη αναγκών για τους πολίτες, αναγκών που προκύπτουν από τη χρήση του, εφ’ όσον όμως αυτό γίνεται με διαφάνεια, με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, ιδιαίτερα των άμεσα ενδιαφερομένων, και εφ’ όσον όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας και έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις.

Η δημοτική αρχή του κ. Παχατουρίδη, έχοντας αναγάγει σε επιστήμη την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εκμισθώνοντας έναν-έναν δημοτικούς χώρους σε ιδιώτες, με μια σπουδή που δικαιολογεί μόνον η παραδοχή ότι διανύει την τελευταία της θητεία.

Έτσι, σήμερα προχωρεί στην εκμίσθωση δύο χώρων – «φιλέτων» στο κέντρο της πόλης, κόντρα στις ανάγκες των πολιτών ειδικά των παιδιών και των νέων, για δημόσιους χώρους ελεύθερους και χρηστικούς, για χώρους πολιτιστικής έκφρασης και κοινωνικής συνεύρεσης απαλλαγμένης από έμπορους και μεσάζοντες, για χώρους που θα πρέπει να συνδέουν την ιστορία της πόλης με το παρόν και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της.

Ο πρώτος από αυτούς τους χώρους είναι ως γνωστόν ο χώρος της Α’ Παιδικής Χαράς Περιστερίου. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν είμαστε αντίθετοι στην επιχειρούμενη ανάπλασή της, αρκεί όλα να είναι καλώς καμωμένα με βάση τις ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών της πόλης, τις εξαγγελίες, τα εγκεκριμένα σχέδια και τη νομιμότητα.

Δυστυχώς, στην πορεία υλοποίησης του έργου, η Δημοτική Αρχή του κ. Παχατουρίδη προχώρησε σε μια σειρά ενέργειες και πράξεις που δεν υπήρχαν στις αρχικές εξαγγελίες και σχέδια που είχαν κατατεθεί ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Αττικής. Το αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέρος του χώρου να παραχωρείται στο υπό έγκριση αναψυκτήριο-καφετέρια και μόνο το 15% περίπου να γίνεται Παιδική Χαρά, ενώ άλλο ένα 10% μετατρέπεται σε υπαίθριο γυμναστήριο για ενήλικες, χρήση που όμως δεν είναι συμβατή με την έννοια της Παιδικής Χαράς ή οποία σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από νήπια και παιδιά έως την εφηβική ηλικία.

Με την ευθύνη που διέπει την Δημοτική μας παράταξη, ασχοληθήκαμε με το θέμα όχι μόνο πολιτικά, με την έννοια της ριζικής διαφωνίας μας για την παραχώρηση ενός ιστορικού χώρου αφιερωμένου αποκλειστικά στο παιχνίδι των παιδιών της πόλης και μάλιστα στην εξευτελιστική τιμή των 1.000€ το μήνα, αλλά και νομικά και τεχνικά.

Η επισταμένη μελέτη του θέματος από την αρμόδια επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού της παράταξής μας, απέδειξε ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος Περιστερίου παραβιάζει καταφανώς το νόμο με βάση τον οποίο οι δημόσιοι χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι επίσημα ως «Παιδικές Χαρές» δεν μπορούν να διατεθούν σε κανέναν για οιοδήποτε σκοπό και δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση τους. Η πλήρης νομοτεχνική τεκμηρίωση – μελέτη για το θέμα αυτό είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

 Με βάση αυτή τη μελέτη, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και το εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος για Παιδική Χαρά στο σύνολο του και όχι ως Πλατεία ή Πάρκο και άρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα περιλαμβανόμενα στις σχετικές ισχύουσες διατάξεις δεν είναι επιτρεπτή η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλ. αναψυκτηρίου-καφετέριας. Προφανώς ο κ. Παχατουρίδης και οι υπηρεσίες του Δήμου γνώριζαν αυτές τις διατάξεις και γι αυτό στο σχέδιο-μελέτη που κατατέθηκε για την χρηματοδότηση του έργου, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εντός του χώρου της Παιδικής Χαράς θα λειτουργήσει αναψυκτήριο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκαν οι ενστάσεις μας και ένα πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την Παιδική Χαρά. Στις 3 Ιουνίου 2016 καταθέσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αίτημα με επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν επιτρέπεται να εκδοθεί, όπως επιχειρείται, άδεια λειτουργίας για «Χώρο Μαζικής Εστίασης Πρόχειρου Γεύματος – Καφετέριας – Αναψυκτηρίου» στο συγκεκριμένο κτίριο που ευρίσκεται εντός του χώρου του χαρακτηρισμένου ως Παιδική Χαρά, διότι θα είναι παράτυπη σύμφωνα με το σκεπτικό της ως άνω αιτήσεως μας και ζητήσαμε πλήρη νομική και επαρκώς αιτιολόγηση σε περίπτωση που εκδοθεί τελικά άδεια.

Για το υφιστάμενο εντός του χώρου κτήριο, επίσης δεν συμπεριελήφθη η αναβάθμισή του στα έργα που θα γινόταν, ενώ η χρήση του ως αναψυκτήριο δεν καλύπτεται από τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις. Προφανώς και εδώ ο κ. Παχατουρίδης και οι υπηρεσίες του Δήμου γνώριζαν ότι το υφιστάμενο -κατά δήλωσή τους- προ του 1955 διατηρητέο κτίσμα, δεν ήταν χαρακτηρισμένο ως κτίσμα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνεπώς απαιτείτο η αλλαγή χρήσης που δεν μπορεί όμως να γίνει λόγω του ρυμοτομικού σχεδίου. Γι αυτό προσπάθησαν να το μεταμορφώσουν «εν κρυπτώ και παραβύστω» κάνοντας διάφορες μη επιτρεπτές παρεμβάσεις, όπως παρεμβάσεις στο σκελετό και τη στέγη, κατασκευή στεγάστρων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εξωτερικούς χρωματισμούς και χρωματισμό των κεράμων με μαύρο-γκρι χρώμα(!) πράγμα που αλλοιώνει ριζικά τη φυσιογνωμία του διατηρητέου κτηρίου. Όλα αυτά χωρίς την έγκριση της πολεοδομίας και κάποια αρχιτεκτονική μελέτη πράγμα που είναι αντίθετο με την τεχνική έκθεση του ίδιου του Δήμου περί του «διατηρητέου» του κτιρίου.

Μετά απ’ όλα αυτά ζητάμε από το Δήμο να προχωρήσει:

  • στην ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του χώρου για την λειτουργία αναψυκτηρίου
  • στην επέκταση του χώρου με τα όργανα της Παιδικής Χαράς με τη διασπορά τους σε όλη την έκτασή της και με υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο προδιαγραφών, όπως π.χ. πλήρης σκίαση τεχνική ή φυσική, διαφορετικοί χώροι για τις διαφορετικές ηλικίες (συνήθως 1,5-5 και 6-14 ετών), χώροι υγιεινής για τα παιδιά και συνοδούς.
  • στην κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών που έγιναν πρόσφατα και στην αποκατάσταση και επαναφορά του ιστορικού κτίσματος –διατηρητέου κατά τη Δημοτική αρχή- στην προηγούμενη μορφή του και την διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών για τη συντήρησή του και την ασφαλή χρήση του, η οποία προτείνουμε να έχει σχέση με την χρήση του όλου χώρου ως Παιδικής Χαράς. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στεγασμένος παιδότοπος ή ως αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης και εκδηλώσεων των παιδιών, κ.λπ.
  • να υλοποιηθούν επιπλέον στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Πολεοδομία όσον αφορά τα desk και τον χώρο πρασίνου με φύτευση νέα δέντρων, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν.
  • να υπάρξει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και πιστοποίηση για το αν η Παιδική Χαρά και το σύνολον του Ο.Τ. 237, μετά τις επεμβάσεις που έγιναν, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Βιοκλιματική Παιδική Χαρά, πράγμα για το οποίο χρηματοδοτήθηκε.
  • να υπάρξει συμπληρωματικός σχεδιασμός ώστε η Παιδική Χαρά αλλά και ο ευρύτερος χώρος να είναι προσπελάσιμος από ΑΜΕΑ
  • να τοποθετηθούν ηχοπετάσματα (προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία) για την προστασία του χώρου της Παιδικής Χαράς από τον θόρυβο διότι βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο «έντονης ηχορύπανσης», χαρακτηρισμένο έτσι και από το Γ.Π.Σ.

Ο δεύτερος χώρος που επιχειρείται να παραδοθεί σε ιδιώτες από τον κ. Παχατουρίδη, είναι ο ιστορικός χώρος της παλιάς Δημοτικής Αγοράς γνωστός και ως «ψαράδικα». Για μας είναι επίσης ένα θέμα πολύ σημαντικό, μιας και ο χώρος αυτός έχει ιστορική και συναισθηματική αξία για τους Περιστεριώτες και αποτελεί μέρος της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας της παλιάς Πόλης που τείνει να εξαφανισθεί.

Η αντιαισθητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δημόσιο αυτό περιουσιακό στοιχείο στη καρδιά της Πόλης, αποτελεί στίγμα για διοίκηση του Δήμου που το εγκατέλειψε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2010 ομάδες πολιτών προσπάθησαν να καθαρίσουν και να εξωραΐσουν το χώρο, αλλά ο κ. Παχατουρίδης μόλις νύχτωσε τους έστειλε τα ΜΑΤ με τις κλούβες για να τους συλλάβουν και μετά θωράκισε τα ερειπωμένα κτίρια με λαμαρίνες. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Παχατουρίδης, 5,5 χρόνια μετά, να χρησιμοποιεί την εξαθλιωμένη αυτή εικόνα της Δημοτικής Αγοράς ως επιχείρημα για την παραχώρησή της, με αντάλλαγμα τα 1600 ευρώ το μήνα. Αυτό, γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι η εγκατάλειψη ήταν ένα καλά μεθοδευμένο σχέδιο για να δοθεί ο χώρος κάποια στιγμή, ως αναγκαίο «κακό», σε ιδιώτες πράγμα που μάλλον -και δυστυχώς- επιβεβαιώνει και η απάντησή του σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «ο ιδιώτης μισθωτής θα φροντίζει το χώρο που τώρα είναι βρώμικος και τρισάθλιος». Λες και η Δημοτική Αρχή είναι ξένη προς το χώρο αυτό και δεν είχε και δεν έχει καμία ευθύνη για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του!

Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου:

  • να ανακαλέσει έστω και την τελευταία στιγμή την απόφασή της για εκμίσθωση του πιο πάνω χώρου.
  • να φροντίσει για την αναβάθμιση και τον καλλωπισμό όχι μόνο του χώρου της Παλιάς Αγοράς αλλά και των άλλων ισόγειων οικημάτων του Δήμου που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο.
  • να χρησιμοποιηθούν αφού επισκευαστούν και ευπρεπιστούν, τα οικήματα της παλιάς Δημοτικής Αγοράς για πολιτιστικές δημιουργικές δράσεις της νεολαίας της Πόλης ή ότι άλλο συναποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Για το σκοπό αυτό η παράταξή μας πρόκειται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μιας και όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι στην «κουλτούρα» του κ. Δημάρχου να συζητά με τους πολίτες και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους για τα έργα που σκέπτεται να υλοποιήσει.

Δηλώνουμε ότι η παράταξη μας θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την μη παράδοση των δύο αυτών χώρων στα διάφορα συμφέροντα και τονίζει ότι θα συνεχίσει με κάθε μορφή και σε συνεργασία με τους κατοίκους και κάθε άλλη πολιτική δύναμη και δημοτική παράταξη ή κίνηση, τον αγώνα της ώστε να μην γίνει πράξη το σύνθημα που φαίνεται ότι ενστερνίζεται η διοίκηση του Δήμου: «κάθε Παιδική Χαρά και καφετέρια, κάθε Πλατεία και αναψυκτήριο».

 Γιατί εμείς μια άλλη πόλη θέλουμε και για αυτή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση και όραμα για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Leave a Comment