PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ενάντια στον νέο ρωσικό αγωγό North Stream 2 ο πρόεδρος της Πολωνίας


Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι το σχέδιο για την κατασκευή νέου αγωγού που θα διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία υπαγορεύεται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία και υπονομεύει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Διαφωνούμε με αυτή την επένδυση. Δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά», είπε ο κ. Ντούντα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ. «Είναι μία επένδυση πολιτικής φύσης».

Η ρωσική Gazprom και όμιλος ευρωπαϊκών εταιριών συμφώνησαν το 2015 για τον αγωγό North Stream 2, προκαλώντας διαμαρτυρίες κυρίως από χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, που εκφράζουν ανησυχίες ότι θα εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι το σχέδιο θα αναθεωρηθεί ώστε να συνάδει με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και ότι η προτεραιότητά της είναι η διαφοροποίηση των προμηθευτών, με την παράλληλη διατήρηση της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης.

Η Πολωνία θα προωθήσει την αντίθεσή της στον North Stream 2 στις Βρυξέλλες, είπε ο κ. Ντούντα.

«Αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία επειδή υπονομεύει την ενεργειακή αλληλεγγύη στην Ευρώπη», είπε. «Θα εγείρουμε αυτά τα θέματα στο ευρωπαϊκό επίπεδο επειδή θέλουμε να καταθέτουμε πραγματικά επιχειρήματα, νομικά επιχειρήματα».

Ο κ. Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο κ. Ντούντα έχουν παρόμοια στάση όσον αφορά το σχέδιο North Stream 2 για την αύξηση των ροών αερίου προς την Ε.Ε. από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας της Ένωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment