PeristeriNews.gr
Απόψεις

Ένα σχόλιο για το πανεπιστημιακό άσυλο


Σχόλιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, από τον Γιώργο Ι. Χαραλαμπόπουλο, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας.

«Το 1973 το Φλεβάρη επί δικτατορίας και με στρατιωτικό νόμο τρεις χιλιάδες φοιτητές κλειστήκαμε μες στη Νομική επί 36 ώρες ζητώντας ελευθερίες ακαδημαϊκές και όχι μόνο. Αυτό ήταν άσυλο γιατί έξω υπήρχε χούντα και μέσα εκεί άρχισε να υπάρχει διακίνηση ιδεών, ελευθερία να μπορούμε να πούμε κάτι.

Αλλά όταν σε μία κοινωνία που είναι δημοκρατική υπάρχει ελευθερία διακίνησης ιδεών, το άσυλο πρέπει να το δούμε με το μάτι του 2011 και με το μάτι που θέλει η νέα γενιά.

Όλη η κοινωνία θα πρέπει να καθίσουμε μαζί να δούμε πώς θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας.

Βεβαίως υπάρχει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει το άσυλο και το κατοχυρώνει και υπάρχουν και τα άρθρα 4 και 5, που λένε ότι «οι Έλληνες πρέπει να χαίρουν ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και να προστατεύεται η ζωή, η τιμή και η ελευθερία». Υπάρχει και το άρθρο 25, που λέει ότι το κράτος προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτά, περιμένοντας και το νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου, της Υπουργού Παιδείας, είναι αρκετά ώστε με ένα εσωτερικό κανονισμό σε ένα πανεπιστήμιο θα μπορούν φοιτητές και καθηγητές να αυτοπροστατεύονται, έτσι ώστε να υπάρχει διακίνηση ιδεών, να υπάρχει προώθηση γνώσης και κυρίως αυτό που δεν αναφέρεται –και ίσως μεθαύριο στο Σύνταγμα πρέπει να το δούμε- η ενίσχυση και η προώθηση του κριτικού πνεύματος.

Γιατί αν θυμηθούμε πάλι τον Σωκράτη και τους Διαλόγους του Πλάτωνα ή τη Διαλεκτική, θα δούμε ότι έχουμε μεγάλο έλλειμμα σήμερα. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, για να μπορούμε να αντιπαρερχόμεθα των δυσκολιών της κρίσης, με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα».

Ο Γ. Ι. Χαραλαμπόπουλος ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος-Ερνέστος

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment