PeristeriNews.gr
Κοινωνία

«Έμφραγμα» στην Ειδομένη


Ολοένα και πιο ασφυκτική είναι η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με τις αρχές της γειτονικής χώρας να ανακοινώνουν πως θα επιτρέψουν τη διέλευση μόλις σε 100 πρόσφυγες, την ώρα που στον καταυλισμό της Ειδομένης συνωστιζονται ήδη 3.000 άτομα.

Χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μέχρι 2.000 άτομα.

Στο μεταξύ, στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης βρίσκονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρο στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση «ήταν καλύτερα οργανωμένη» από ό,τι αναμενόταν. «Τα λεωφορεία έφταναν σταδιακά, οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν, έμπαιναν σε χώρους αναμονής όπου άνθρωποι της ‘Μετάδρασης’ τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους, ταυτοποιούνταν, περνούσαν, αν χρειαζόταν από τους Γιατρούς του Κόσμου και προχωρούσαν στο κέντρο» ανέφερε η κ.Ιωαννίδου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του δήμου Δέλτα, να στείλει κάδους απορριμμάτων και να φροντίσει για την αποκομιδή τους, προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με την κ.Ιωαννίδου, να στείλει κάδους και να αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή ενώ η Α’ δημοτική κοινότητα μαζεύει παιχνίδια προκειμένου να εξοπλίσει τον παιδότοπο του καταυλισμού.

«Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι χημικές τουαλέτες που δεν είναι αρκετές και η έλλειψη θέρμανσης» επεσήμανε η ίδια.

Πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ο., στο ύψος του Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε στο μεταξύ για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Peristeri News

Εντοπίστηκαν μετανάστες σε βραχώδες σημείο της Τήλου

Peristeri News

Aντίστροφη μέτρηση σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία για τις 4.800 θέσεις

Peristeri News

Leave a Comment