PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούν πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας


Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες. Υπό κράτηση τρία άτομα, νεκρός ο τέταρτος ύποπτος.

Τη νύχτα προς Παρασκευή (τοπική ώρα, πρωί ώρα Ελλάδας) η αστυνομία είχε εντοπίσει και είχε περικυκλώσει τον τέταρτο ύποπτο σε γκαράζ. Η αστυνομία διαπραγματευόταν για ώρες με τον ύποπτο, ο οποίος «άνοιγε σποραδικά πυρ». Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Ως εκ τούτου, η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένες έρευνες στο κέντρο του Ντάλας για ύπαρξη εκρηκτικών. Ο εκπρόσωπος των αρχών του Τέξας Μαξ Τζίρον δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο κέντρο της πόλης έπειτα από δύο εξονυχιστικούς ελέγχους, οι έρευνες πάντως συνεχίζονται.

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη της επιχείρησης ήταν επί ώρες συγκεχυμένες: Το τοπικό τμήμα του CBS και η Dallas Morning News μετέδωσε πως έπειτα από πολύωρο θρίλερ με ανταλλαγή πυρών, ο ύποπτος πέθανε έπειτα από τον αυτοτραματισμό του με όπλο.

Δεν υπήρξε άμεσα επιβεβαίωση με την αστυνομία, ωστόσο ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς δήλωσε στο δίκτυο CBS ότι είναι νεκρός. Ο ίδιος ανέφερε πως συνολικά πυροβολήθηκαν 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. Η αστυνομία μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση -η σχέση τους με την συγκέντρωση είναι αδιευκρίνιστη.

Η οργή είχε φουσκώσει ξανά στις ΗΠΑ μετά από τα δύο νέα περιστατικά σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών.

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών όμως στο Ντάλας, το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο Ντάλας «ελεύθεροι σκοπευτές» είχαν λάβει θέση σε υπερυψωμένα σημεία την ώρα διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας τη νύχτα της Πέμπτης (τοπική).

Οι σκοπευτές άνοιξαν πυρ περίπου στις 20:45 τοπική (04:45 ώρα Αθήνας) και πυροβόλησαν στοχευμένα εναντίον των αστυνομικών, σκοτώνοντας πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους έξι. Κάποια από τα θύματα είχαν τραύματα στην πλάτη, και η αστυνομία περιέγραψε την πρώτη εμπλοκή ως «ενέδρα».

Ένας ύποπτος συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία σε σκηνές που έμοιαζαν σαν να προέρχονταν από εμπόλεμη ζώνη. Κοντά του είχε βρεθεί ύποπτο πακέτο, το οποίο χειρίστηκαν πυροτεχνουργοί.

Δεύτερο «πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα» προσήλθε στη συνέχεια οικειοθελώς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία δεν είχε χαρακτηρίσει επίσημα ύποπτο ως δράστη τον δεύτερο που έχει τεθεί σε κράτηση. Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, είχε μιλήσει για δύο ελεύθερους σκοπευτές, όμως η αστυνομική ενημέρωση στη συνέχεια μιλούσε για τέσσερις δράστες.

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης παρέμενε εντονότατη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ επιβλήθηκε και προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο της πόλης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, «ενημερώνεται συνεχώς» για την κατάσταση, είχε περιοριστεί να αναφέρει τις πρώτες ώρες ο Λευκός Οίκος.

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ

Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και προηγουμένως ο θάνατος του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα.

Την οργή πυροδότησαν βίντεο από τα δύο περιστατικά που διαδόθηκαν ταχύτατα στο Διαδίκτυο.

Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης ξανά στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ.

Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του: «Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για μερική ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (τον Dan Ryan).

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square, με την αστυνομία της πόλης να θέτει υπό κράτηση «πάνω από μία δωδεκάδα άτομα».

Σε μήνυμά του πριν τα περιστατικά στο Ντάλας, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τους θανάτους σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα «τραγωδίες», υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να ανησυχήσουν όλους τους Αμερικανούς».

«Δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σύμπτωμα των ευρύτερων φυλετικών ανισοτήτων που υπάρχουν στο ποινικό μας σύστημα» είχε υπογραμμίσει ο Ομπάμα.

To κανάλι KDFW μετέδωσε εικόνες που φέρονται να δείχνουν την ανταλλαγή πυρών ενός από τους δράστες με την αστυνομία:

https://www.youtube.com/watch?v=-23nlUpUte0

Βίντεο στο οποίο ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί:

Η αστυνομία του Ντάλας είχε ενδιάμεσα δημοσιεύσει φωτογραφία ενός από τους υπόπτους, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του (στο Τέξας είναι νόμιμη η κατοχή όπλου όπως αυτό στη φωτογραφία).

Σύμφωνα με αναφορές άνδρα που δήλωσε αδελφός του εικονιζόμενου μιλώντας στο CBS, επρόκειτο για τον Μαρκ Χιουζ που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ήταν εκείνος που προσήλθε οικειοθελώς και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν διαπιστώθηκε σχέση του με τα περιστατικά.

https://twitter.com/DallasPD/status/751262719584575488

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment