PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ελεύθεροι οι Έλληνες ακτιβιστές και φωτορεπορτέρ στη ΠΓΔΜ


Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (15/3/2106), από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν, στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στο έδαφος των Σκοπίων, με ιδιαίτερα περιπετειώδη τρόπο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σχετικό αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργο Κυρίτση, να σημειώνει, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ότι θα «εξεταστεί ένα τέτοιο αίτημα αν ποτέ φτάσει».

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, μετά από κάλεσμα μέσω σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου που μοιράστηκε και με το οποίο τους καλούσε να περάσουν τα σύνορα, και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη την μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της πΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες χίλιοι περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατόπιν αυτού κατά ομάδες οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Χαμηλό και επιστρέφουν στον καταυλισμό όπου οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες καθώς από το πρωί βρέχει ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment