PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εκτός φυλακής ο Δ. Κουφοντίνας με 48ωρη άδειαΛίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι εξήλθε από τη φυλακή -με 48ωρη άδεια- ο καταδικασμένος σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας, για πρώτη φορά μετά το 2002, όταν παραδόθηκε στις Αρχές.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

«Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας», δήλωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά την 48ωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

Αναφερόμενη στη 48ωρη άδεια, είπε πως είναι «ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές». Ένα δίκαιο συμβούλιο, είπε, έκανε μία δίκαιη κρίση. «Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια. Το ευχαριστούμε».

Η άδεια συνοδεύεται από αυστηρούς περιοριστικούς όρους που επιβάλλουν την παρουσία του ισοβίτη δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβα Αττικής).

Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.).

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

“Θέλω να βγω για τα μελίσσια μου”

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Η έξοδος από τις φυλακές:

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση

Η χορήγηση άδειας στον βασικό εκτελεστή της ΝΔ πυροδότησε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και θύελλα αντιδράσεων με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για δικαστική απόφαση που τηρεί το νόμο και την αντιπολίτευση για διοικητική απόφαση που σοκάρει την κοινωνία.

Η απόφαση για τη χορήγηση αδείας στον Δ. Κουφοντίνα υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα.

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

«Η λογική της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μια λογική εκδικητικής τιμωρίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος».

«Η δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”. Η “λογική Αλκατράζ” έχει αποτύχει» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Καμμένος: Πρόκειται για δικαστική απόφαση

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμένος παίρνει θέση στο θέμα που ανέκυψε με την 48ωρη άδεια του ηγετικού στελέχους της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Και προσθέτει, «να θυμίσω στη ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».

Εισαγγελέας Εφετών: Ό,τι πιο ωφέλιμο ο θεσμός των αδειών

Ο θεσμός των αδειών είναι ό,τι πιο σύγχρονο και ωφέλιμο που έχει λειτουργήσει θετικά και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με συγκεκριμένα κριτήρια, είναι η θέση που διατύπωσε ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που εισηγήθηκε τις τροποποιήσεις στον Σωφρονιστικό Κώδικα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.

Σωφρονιστικοί: Ο Κουφοντίνας δικαιούνται την άδεια

Εξάλλου υπέρ της άδειας Κουφοντίνα τάσσονται οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι (ΟΣΥΕ) που αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Το καλοκαίρι ως η εποχή του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα.

Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για την χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της «προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας.
Dura lex, sed lex

Υ.Γ. : Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους.

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή σε όσους εργάζονται κατά της Δημοκρατίας

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Σε σημερινές του δηλώσεις στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά αμύνεται. Η ανοχή σε όσους εργάζονται εις βάρος της πρέπει να είναι μηδενική. Επιπλέον κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση σε μια διοικητική και όχι δικαστική απόφαση.

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση άδειας εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τη φυλακή «ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια». Όπως σημειώνει, «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».

Πρόκληση η επιείκεια σε αμετανόητους εγκληματίες που έχουν αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές, χαρακτηρίζει η Ένωση Κεντρώων την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφουντίνα.

Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει «θα είμαστε σύμφωνοι να τυγχάνουν όλων των προνομίων που δίνει ο νόμος στους εγκλείστους, υπό την προϋπόθεση να έκανε δήλωση μετανοίας για τα εγκλήματα που διέπραξε».

«Το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις άδειες κρατουμένων, που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, είναι αναφαίρετο και πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις. Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις απόψεις και πράξεις του συγκεκριμένου, που διαχρονικά αξιοποιούνταν και στρέφονταν ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε στο ΣΚΑΙ βαθύτατα ενοχλημένη από την έξοδο του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας: “Δεν αισθάνομαι καλά που βλέπω τον δολοφόνο του συζύγου μου. Δεν με νοιάζει αν η κ. Κούρτοβικ λέει ότι ασχημονώ. Στη μάνα του Αξαρλιάν τί θα πει ο Κουφοντίνας; Χάρηκα για την γνωριμία;”.

Η βουλευτής της Ν.Δ., ιδιαίτερα φορτισμένη, ανέφερε για τον Κουφοντίνα: «Είναι ο αρχηγός, ο ιδεολογικός καθοδηγητής της 17Ν, που έγραψε βιβλίο και είπε ότι γλένταγε σε ταβέρνα μετά τη δολοφονία του άντρα μου. Έρχεται σήμερα και πανηγυρίζει και ανοίγει τα χέρια του και του φωνάζει η επιτροπή υποδοχής».

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί άδεια στον ισοβίτη γιατί δεν πληροί δύο κριτήρια:

Αφενός δεν έχει δείξει κανέναν σημείο μεταμέλειας και σωφρονισμού και αφετέρου τα ατομικά του δικαιώματα έρχονται σε κόντρα με τα συμφέροντα της ολότητας, ολόκληρης της κοινωνίας.

Επίθεση του γιου του Κουφοντίνα στον Κ. Μητσοτάκη

Ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρας Κουφοντίνας με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν τον πατέρα του να παίρνει αύριο για πρώτη φορά άδεια από τις φυλακές, υποστηρίζει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την άδεια του πατέρα του εφαρμόζεται ο νόμος.

“Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens” καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού

Peristeri News

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για την καλοκαιρινή άδεια

Peristeri News

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τζιά

Peristeri News

Leave a Comment