PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εκλογική αναμέτρηση εν μέσω κρίσης στην Ιταλία



Τις δεκαετίες του ’50 και ’60, η Ιταλία ήταν η αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης, με αύξηση του εθνικού προϊόντος της σε ρυθμούς που τότε μόνον η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα γνώριζαν.

Τις δεκαετίες του ’50 και ’60, η Ιταλία ήταν η αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης, με αύξηση του εθνικού προϊόντος της σε ρυθμούς που τότε μόνον η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα γνώριζαν.

Οι καιροί αλλάζουν όμως, και η Ιταλία σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση με οφειλές που ξεπερνούν το 120% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της. Αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης που διαπλέκεται με σειρά πολιτικών σκανδάλων.

Με αποκορύφωμα της διακυβέρνηση της χώρας από την αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία του βαρόνου των Μέσων Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παρόλο που είχε εγκαταλείψει την πρωθυπουργία χάριν του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι για να επιστρέψει όμως διεκδικώντας πάλι την πρωθυπουργία στις εκλογές της 23-24 Φεβρουαρίου. Με κύριο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησής του ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν σκέφτηκε να επιβάλει ένα νόμο κατά της διαφθοράς.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κυβέρνηση συνεργασίας. Για το θέμα αυτό ο Μάριο Μόντι υποστηρίζει: «Δεν είχαμε συνομιλίες για το ζήτημα αυτό, ούτε με τη δεξιά ούτε την αριστερά προς το παρόν. Εμείς συνεχίζουμε με τις προτάσεις που έχουμε κάνει. Κατόπιν θα δούμε. Με το αριστερό Οικολογικό κόμμα της Ελευθερίας και το Δημοκρατικό κόμμα έχουμε λιγότερους κινδύνους από την εφαρμογή ενός οικονομικού προγράμματος με διαφορές μόνο στις περικοπές στο δημόσιο τομέα. Για τη δημιουργία ευρύτερης Κεντροαριστεράς θα πρέπει να υπάρξει πιο ανοικτή συζήτηση στην αγορά εργασίας».

Οι πρόωρες Ιταλικές γενικές εκλογές για τις 24-25 Φεβρουαρίου αφορούν στην εκλογή 630 νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 315 εκλόγιμων μελών της Γερουσίας.

Τα κυρίαρχα κόμματα και οι βασικοί διεκδικητές της Ιταλικής πρωθυπουργίας είναι:

– Λαός της Ελευθερίας με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
– Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι
– Επιλογή Πολιτών με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι
– Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Μπέμπε Γκρίλο

Η Ατζέντα του Μόντι για την Ιταλία (Agenda Monti per l’Italia) είναι μία κεντρώα εκλογική συμμαχία που δημιουργήθηκε έτσι ώστε να στηρίξει τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι στις εκλογές του 2013.

Στη συμμαχία περιλαμβάνονται τα εξής κόμματα:

– Ένωση του Κέντρου (Unione di Centro – UdC), χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με αρχηγό τον Πιερ Φερντινάντο Κασίνι.
– Μέλλον και Ελευθερία (Futuro e Libertà – FLI), συντηρητικό κόμμα με αρχηγό τον Τζιανφράνκο Φίνι.
– Προς την Τρίτη Δημοκρατία (Verso la Terza Repubblica – VTR), φιλελεύθερο κόμμα με αρχηγό τον Λούκα Κορντέρο ντι Μοντεζεμόλο.
– Ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα (Partito Liberale Italiano – PLI), φιλελεύθερο κόμμα με αρχηγό τον Στέφανο ντε Λούκα.

Προειδοποίηση για τυχόν επανεκλογή Μπερλουσκόνι
Οι ιταλικές εκλογές, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον μετά τις έντονες επικρίσεις του Μπερλουσκόνι εναντίον της γερμανικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί τους Ιταλούς για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη επανεκλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο γερμανός πολιτικός επισημαίνει ότι στο παρελθόν «με ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές και προσωπικά ατοπήματα» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει φέρει την Ιταλία σε δύσκολη θέση. Ένα από τα ζητούμενα λοιπόν στις επικείμενες εκλογές της επόμενης Κυριακής και Δευτέρας είναι «να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι».

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ιταλούς ψηφοφόρους ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση για τη χώρα τους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα κεντροδεξιά κόμματα που στηρίζουν τον Σ. Μπερλουσκόνι φέρονται να ανακάμπτουν, αφού υπολείπονται μόλις 2,5 με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες της κεντροαριστερής συμμαχίας του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.

Σε περίπτωση νίκης του ο τελευταίος προτίθεται να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία που χάραξε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο Μπερλουσκόνι αντίθετα, υποσχέθηκε την επιστροφή του φόρου ακινήτω
ν που επιβλήθηκε την περασμένη χρονιά αλλά και αμνηστία σε φοροφυγάδες.

«Η Μέρκελ δεν επιθυμεί τη νίκη του PD»
Αίσθηση έχουν προκαλέσει επίσης, οι αναφορές του Μάριο Μόντι στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Adnkronos υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν πιστεύει πως «η Μέρκελ επιθυμεί την άνοδο του (κεντροαριστερού) Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία».
Εκπρόσωπος του Μόντι επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του απερχόμενου πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλώς για τις προσωπικές εκτιμήσεις του Μάριο.

Στο Βερολίνο πάντως εκπρόσωπος της καγκελαρίας επανέλαβε ότι η καγκελάριος δεν παίρνει θέση στον ιταλικό προεκλογικό αγώνα, όπως άλλωστε δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά. Η δήλωση Μόντι θεωρείται άμεση απάντηση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που σε νέα του φραστική επίθεση εναντίον της Άγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, είχε υποστηρίξει ότι Μόντι και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την κεντροαριστερα του Μπερσάνι.

Ένα ψέμα που ευνοεί τον Μπερλουσκόνι
Ωστόσο, μία απρόσμενη αποκάλυψη φαίνεται ικανή να ενισχύσει τα ποσοστά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν ο ιταλός πολιτικός Όσκαρ Τζαννίνο θα παραμείνει ή θα αποσυρθεί, τελικά, από την προεκλογική κούρσα. Την ίδια ώρα, ο Μπέπε Γκρίλλο συνεχίζει να σημειώνει άνοδο και «στρατολογεί» διάφορα γνωστά ονόματα.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο επικεφαλής του κόμματος «Να σταματήσουμε την πτώση», Όσκαρ Τζαννίνο, δήλωσε ότι είχε κάνει μεταπτυχιακό στο Σικάγο των ΗΠΑ, πράγμα το οποίο δεν αληθεύει. Ενδεχόμενη αποχώρηση του Τζαννίνο, θα ευνοούσε σημαντικά τον Μπερλουσκόνι, γιατί το κόμμα του Τζαννίνο απορροφά ψήφους της δεξιάς παράταξης. Πανιταλικά συγκεντρώνει το 2% της πρόθεσης ψήφου και το 4% στην κρίσιμη περιφέρεια του Μιλάνου, όπου η μπερλουσκονική παράταξη και η κεντροαριστερά βρίσκονται τώρα πολύ κοντά.

Νέο άνοιγμα Μόντι
Ο Μάριο Μόντι – που φέρεται να μην ξεπερνά το 11% στα γκάλοπ- κάνει τώρα νέο άνοιγμα και μιλά για δυνατότητα κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής με

Για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής μιλά ο Μάριο Μόντι. Ο δε Μπέπε Γκρίλλο, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων», ξεπερνά το 20% στα γκάλοπ και στηρίζεται τώρα από τον νικητή του βραβείου νόμπελ λογοτεχνίας Ντάριο Φο και τον τραγουδιστή Αντριάνο Τσελεντάνο.

«Είναι σαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανατρέψτε τα πάντα», είπε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ντάριο Φο στους υποστηρικτές του Γκρίλλο, που γέμισαν την πλατεία Ντουόμο στο Μιλάνο. Ο Τσελεντάνο θέλησε μάλιστα να συνθέσει τραγούδι, στο οποίο λέει ότι «προχωρεί μια νέα χιονοστιβάδα, η οποία θα καταπλακώσει ό,τι σάπιο υπάρχει στην Ιταλία».

Πολεμικές αντιδράσεις, τέλος, προκάλεσε η τελευταία πρωτοβουλία του Μπερλουσκόνι: έστειλε γράμμα στις ιταλικές οικογένειες, με το οποίο ανακοινώνει την επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας με, υπό τον όρο φυσικά πως θα κερδίσει τις εκλογές.
Κώστας Μπετινάκης

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Peristeri News

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Peristeri News

Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι με δεκατρείς τραυματίες

Peristeri News

Leave a Comment