PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/12 στο στέκι της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου η εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 68 χρόνων από τα Δεκεμβριανά του ‘44 με θέμα: «Όψεις του Εαμικού Κινήματος στην πόλη της Αθήνας».

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/12 στο στέκι της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου η εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 68 χρόνων από τα Δεκεμβριανά του ‘44 με θέμα: «Όψεις του Εαμικού Κινήματος στην πόλη της Αθήνας»

Στη συζήτηση που συντόνισε από την πλευρά της Αριστερής Κίνησης ο Μιχάλης Παπαμακάριος μίλησαν ο Ιάσονας Χανδρινός, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Το τιμωρό χέρι του λαού- Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στη κατεχόμενη πρωτεύουσα» και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Χαραλαμπίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στο πως η ύφεση του λιμού υπήρξε αφετηρία για την ανάπτυξη του ΕΑΜ τονίζοντας ότι ο αγώνας για το επισιτιστικό συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του κινηματικού χαρακτήρα του ΕΑΜ. Αναφέρθηκε στην πολιτικοποίηση του εαμικού αντιστασιακού κινήματος τονίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση που επέβαλλε η δράση του ΕΑΜ στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας περιγράφοντας τα γεγονότα που δημιούργησαν την έντονη κοινωνική και πολιτική πόλωση που κατέληξε στα γεγονότα του Δεκέμβρη του ’44.

Στη συνέχεια, ο Ι. Χανδρινός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη δομή, τα πρόσωπα και τις πρακτικές της ΟΠΛΑ της πολιτοφυλακής του ΕΛΑΣ που είχε αναλάβει να εκτελεί συνεργάτες του κατακτητή και όσους έλληνες πολίτες θεωρούνταν προδότες στα μάτια του κομμουνιστικού κόμματος. Η υπόθεση αυτή υπήρξε ένα σύνθετο φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με τα εθνικοαπελευθερωτικά-κοινωνικά αιτήματα στο ασφυκτικό κατοχικό πλαίσιο όπου δρούσαν και τα Τάγματα Ασφαλείας. «Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σκεπάστηκε από μια ομερτά που βαστά μέχρι σήμερα.» τόνισε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.

Έπειτα, το λόγο πήρε πλήθος παρευρισκομένων απευθύνοντας ερωτήσεις στους δυο ομιλητές αλλά και καταθέτοντας ερμηνείες και συμπεράσματα από την ηρωική μάχη του ΕΑΜ αλλά και τις ιστορικές αναλογίες που τυχόν προκύπτουν με τη σημερινή κατάσταση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι σύνθετα ιστορικά φαινόμενα όπως αυτό αξίζουν διεξοδική έρευνα και συζήτηση και δεσμεύτηκαν για ανάλογες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Α. Παχατουρίδης: Έπεσαν τα πρώτα μπετά του νέου Πολιτιστικού Μεγάρου στο Περιστέρι (pics)

Peristeri News

Την Τετάρτη 22/5 η δεύτερη εκδήλωση του Δήμου για τα 90 χρόνια Περιστέρι

Peristeri News

Περιστέρι: Παιδικές παραστάσεις και κινηματογράφος στο κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς»

Peristeri News

Leave a Comment