PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ειδικό Δικαστήριο: Ποινή φυλάκισης 2 ετών στον Νίκο Παππά


Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Oμόφωνα το Δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας.

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, αναφέρουν:

“Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια”.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, συνήγορο έτους Νίκου Παππά, δήλωσε:

Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική.

Δήλωση Θεοδώρου Μαντά – συνηγόρου Νίκου Παππά

Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ν. Παππάς: Η δίκη έγινε για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο λαός θα φέρει Δικαιοσύνη

Για «πολιτική δίκη» έκανε λόγο ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά στην πρώτη του αντίδραση μετά την καταδικαστική για τον ίδιο απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο ελληνικός λαός με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού».

To Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ. Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε δήλωσή του για την απόφαση ο κ. Παππάς σχολίασε πως «είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS». «Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο» δήλωσε.

Όπως σημείωσε «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η δίκη αυτή ήταν πολιτική» και «έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους ‘γαλάζιους κοριούς’ και τις ‘γαλάζιες ακρίδες’». «Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι» πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε ότι «για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού». «Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» διαβεβαίωσε ο κ. Παππάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση αντίθετη με την εισήγηση της εισαγγελίας και την αλήθεια

«Σεβαστή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια».

«Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει;» διερωτάται η Κουμουνδούρου και συνεχίζει: «Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;».

«Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού. Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Γ. Οικονόμου: Κόλαφος για τον Αλ. Τσίπρα η απόφαση για τον Ν. Παππά – Θα τον διαγράψει;

«Κόλαφο προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν θα τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και αν θα τον διαγράψει από το κόμμα.

«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή» σημειώνει ειδικότερα ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς.

Όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος».

Παράλληλα, όπως τονίζει, είναι «και μια μέρα αποκαλυπτική: Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως. Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μία ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι. Και από την άλλη διότι αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο».

Ο κ. Οικονόμου κάνει λόγο για «απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής» προσθέτοντας πως «οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment