PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Έγκριση Προϋπολογισμού 2013 και Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων στην Περιφέρεια Αττικής


Με 665 εκατομμύρια Ευρώ – που προέρχονται από την ορθή αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο 3ος ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 2013 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • 372 έργα από ιδίους πόρους (190.242.096 €)
  • 41 έργα από το ΕΣΠΑ (398.923.091 €)
  • 76 έργα από εθνικούς πόρους (62.264 .656 €)

ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΦΑΣΗ (€ εκατ.)

  • Ενταγμένα: 82,9
  • Σε εξέλιξη : 35,9
  • Ολοκληρωμένα : 5,1
  • Δημοπρατημένα : 39,5
  • Προκηρυχθέντα : 21,6
  • Νέα έργα : 7,6

Με 665 εκατομμύρια Ευρώ – που προέρχονται από την ορθή αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, όπως το αποθεματικό των 300 εκατομμυρίων Ευρώ της Περιφέρειας Αττικής και το ΕΣΠΑ – να κατευθύνονται σε έργα ανάπτυξης, προσανατολισμένα κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αττικής, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2013.

Πρόκειται για συνολικά 495 έργα και δράσεις βασικών υποδομών, όπως στερεά και υγρά απόβλητα, αντιπλημμυρικά έργα, αθλητικά έργα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αστικές αναπλάσεις, έργα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου, αλλά και δράσεις ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Έργα και δράσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και των 8 Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αποτύπωσε την πραγματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής που δεν έχει ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, παρά τις εξοντωτικές περικοπές των πόρων της κατά 60% που έρχονται αιφνιδιαστικά, ανατρέποντας κάθε προγραμματισμό. Αναφέρθηκε δε , στις οικονομικές υποχρεώσεις της Κεντρικής Διοίκησης που επωμίζεται η Περιφέρεια Αττικής, όπως το κόστος για τη μεταφορά μαθητών και οι αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της Ρικομέξ.

Παράλληλα , ο κύριος Σγουρός υπογράμμισε τη συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας να κερδίσει το στοίχημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ , όπως αποτυπώνεται από τις εντάξεις 95 νέων έργων προϋπολογισμού 414,5 εκατομμυρίων Ευρώ στο ΠΕΠ Αττικής , από την 1η Ιουλίου του 2011 , οπότε και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισής του.

Τέλος , ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και στα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής , ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των λαϊκών αγορών , λέγοντας ότι « αποτελεί πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας» και ζητώντας να διευκρινιστεί ποιός έχει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Καλούμαστε σήμερα να προγραμματίσουμε τα έσοδά μας για το 2013, όταν ακόμα το Κράτος δεν ξέρει τί θα μας δώσει το 2013.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο προϋπολογισμός μας έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ένα ερωτηματικό στην πλευρά των εσόδων, κυρίως από τους ΚΑΠ, που όπως είδαμε μέχρι σήμερ
α, δεν είναι ποτέ δεδομένοι. Τί κι αν ο Καλλικράτης έχει νομοθετικά κατοχυρώσει τα έσοδά μας ως ποσοστό 2,4 και 4% από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των Περιφερειών αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) δεν είναι ένα αίτημα που οι Περιφέρειες διαπραγματεύονται κάθε χρόνο ή κάθε μήνα με την εκάστοτε Κυβέρνηση. Αποτελούν πόρο θεσμοθετημένο με τον Καλλικράτη. Τα ποσά αυτά εισπράττονται από το Κράτος και πρέπει να αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Εκτός αν η Πολιτεία ψηφίζει νόμους και συνειδητά δεν τους εφαρμόζει.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι αναγκασμένη να πληρώνει υπέρογκα ποσά και για αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν. Προκειμένου να έχετε μια τάξη μεγέθους, αναφέρω τα 13 εκατ. Ευρώ που πληρώσαμε ήδη για τις αποζημιώσεις σε συγγενείς των θυμάτων της RICOMEX, ενώ ακολουθούν και άλλα 7 εκατ. Ευρώ, επίσης, 7 περίπου εκατ. Ευρώ το χρόνο για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 10 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη δαπανών οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, 30 εκατ. Ευρώ για μεταφορά μαθητών ΑΜΕΑ που ακόμη δεν μας έχουν αποδοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 10 εκατ. Ευρώ για αποζημιώσεις από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Μια στοιχειώδης άθροιση των ανωτέρω αγγίζει το ποσό των 77 εκατ. Ευρώ. Είναι φανερό ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του κεντρικού κράτους.

Χάρις στο αποθεματικό, μπορούμε να ψηφίσουμε ένα πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με δικά μας χρήματα, που φτάνει στα 200 εκ. Ευρώ. Έργα μικρά και μεγάλα, από παιδικούς σταθμούς μέχρι έργα πρασίνου, και από αντιπλημμυρικά μέχρι κοινωφελή, που τα εντάσσουμε και τα υλοποιούμε, σε συνεργασία πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Στέλνω όμως σαφές μήνυμα: Μόνο έργα απολύτως αναγκαία, και κυρίως διαδημοτικά, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με δικούς μας πόρους.

Η διαφορά μας με άλλους είναι, ότι στις καλές εποχές δεν σκορπίζαμε τα λεφτά μας στους πέντε ανέμους, αλλά τα μαζεύαμε με επιμέλεια. Μερικοί τότε μας λοιδορούσαν και μας χλεύαζαν. Άλλοι μας επέκριναν. Και άλλοι ξόδευαν ασύδοτα σε φιέστες και δημόσιες σχέσεις.

Τώρα, όσοι ακολούθησαν αυτή την τακτική βρίσκονται αντιμέτωποι με πελώρια οικονομικά προβλήματα, βουτηγμένοι σε ελλείμματα, χρέη και δάνεια. Εμείς δεν είμαστε σε τέτοια κατάσταση.

Και γι’ αυτό μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και μπορούμε να βοηθάμε συμπολίτες μας που επλήγησαν, είτε από φυσικές καταστροφές, είτε από βανδαλισμούς, όπως οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν υιοθετούμε τον τακτικισμό και τη διγλωσσία. Αν θέλουμε να αλλάξει η Ελλάδα, και πρέπει σε πολλά να αλλάξει, οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς τη νοοτροπία που μας κρατά εγκλωβισμένους σε ένα καταδικασμένο παρελθόν».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ-ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Βασίλης Κικίλιας, καταλόγισε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να χάνεται ο αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας Αττικής κι ότι το αποθεματικό που υπάρχει μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο, χωρίς να αξιοποιείται.

Η εκπρόσωπος της παράταξης ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ – ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, Έρη Κωνσταντάκου, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει το συνολικό έλλειμμα και την οδυνηρή απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, αλλά δεν κάνει και τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εκπρόσωπος της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Αλεξάνδρα Μπαλού, υποστήριξε ότι «ο Καλλικράτης είναι στενός κορσές που ξεζουμίζει τον εργαζόμενο», ότι «τα βασικά έργα υποδομών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν», ενώ «ο προϋπολογισμός κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση συνεισφέροντας και επιτείνοντας τη χρεωκοπία του λαού».

Ο Χαράλαμπος Καραθάνος από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πιο μαζεμένο, πρακτικό και ουσιαστικό σε σχέση με τον περσινό, με την παρατήρηση όμως ότι «πρέπει να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες» και τόνισε ότι «θέλουμε λίγο πιο θετική την παρουσία της Περιφέρειας, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες».

Η εκπρόσωπος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Ερμιόνη Κυπριανίδου, καταψήφισε τον
προϋπολογισμό, λέγοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι οδηγεί στη μη εκπλήρωση των στόχων, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την παροχή υπηρεσιών.

Ο Γιώργος Δημαράς από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ τόνισε ότι δεν υπάρχουν οικολογικές δράσεις στον προϋπολογισμό και ουσιαστικές μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας και πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής να αποκτήσει δικά της κτήρια.

Ο Δημήτρης Βαρελάς, εκπρόσωπος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, επικρότησε την προσπάθεια να στηριχθούν οι Δήμοι μέσα από τα έργα, τη χρηστή διαχείριση και την προσπάθεια για συγκράτηση δαπανών, θεωρεί όμως ότι υπάρχουν μεγάλες παραλείψεις που δεν επιτρέπουν στην παράταξή του να υπερψηφίσει.

Ο Άγγελος Χάγιος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απουσιάζουν η κοινωνική και προνοιακή κατεύθυνση και η κοινωνική πολιτική, ενώ ο Χρήστος Καπάταης τόνισε ότι με την απουσία του κοινωνικού κράτους ένα μεγάλο κομμάτι θα πέσει στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε την τροποποίηση κωδικών του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά κτηρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός κουμπαράς που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας που δεν καλύπτει η κεντρική διοίκηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι

Peristeri News

Περιφέρεια Αττικής: Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης των πολιτών

Peristeri News

Χρηματοδότηση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής

Peristeri News

Leave a Comment