PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε εταιρείες


Καίριο πλήγμα σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης εταιρειών – επιχειρήσεων, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που απέσπασαν να ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ, κατάφεραν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 29 μελών του κυκλώματος

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 29 μελών του κυκλώματος – ηλικίας 29 έως 65 ετών- σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση νομοθεσίας περί επιταγών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (τρία ηγετικά στελέχη), ίδρυσαν συνολικά εννέα εταιρείες – μορφώματα (Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες – Μ.Ι.Κ.Ε.) σε ονόματα μελών της ή χρησιμοποίησαν τέσσερις προϋπάρχουσες εταιρείες και ενοικίαζαν αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία προκειμένου να προσδίδουν κύρος και να δημιουργείται η εικόνα υγιών εταιρειών.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονταν ψευδώς ως φερέγγυες στις οικονομικές τους συναλλαγές από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με γνώση της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά και τον χώρο του εμπορίου και με τον τρόπο αυτό δημιουργούσαν την πλασματική αίσθηση ύπαρξης ασφαλών συνθηκών και συναλλακτικών όρων και έπειθαν τις παθούσες επιχειρήσεις να έρθουν σε συναλλαγή μαζί τους.

Έπειτα, είτε με τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, που κατά την ημέρα πληρωμής τους αποδείχθηκαν ακάλυπτες, είτε με την κατάρτιση και χρήση πλαστών τραπεζικών αποδεικτικών κατάθεσης χρηματικών εμβασμάτων, είτε με τη διαβεβαίωση πληρωμής της αξίας των εμπορευμάτων που απέσπασαν σε επόμενες παραγγελίες – παραλαβές εμπορευμάτων που θα ακολουθούσαν, αποσπούσαν από άλλες επιχειρήσεις τα προϊόντα τους, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε ελκυστικές – χαμηλότερες τιμές σε τρίτους, με σκοπό να αποκομίσουν άμεσα παράνομο περιουσιακό όφελος.

Όταν αποκαλυπτόταν η παράνομη δραστηριότητά τους, την περίοδο εμφάνισης των επιταγών προς πληρωμή, όπου αποδεικνυόταν ότι αυτές ήταν ακάλυπτες, οι δράστες εγκατέλειπαν τους χώρους – γραφεία που είχαν ενοικιάσει για την λειτουργία τους. Με την παραλαβή των εμπορευμάτων από τις παθούσες εταιρείες, αυτά μεταφέρονταν σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους ή προς πώληση σε τρίτους αγοραστές, με τη χρήση παραστατικών – δελτίων αποστολής άλλων εταιρειών Μ.Ι.Κ.Ε. που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς του κυκλώματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπίζονται τα εμπορεύματα που είχαν αποσπάσει.

Πάνω από 30 επιχειρήσεις έπεσαν θύματα της οργάνωσης

Με τον τρόπο αυτό, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2021, η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει εμπορικά προϊόντα (κυρίως τρόφιμα και ποτά) από 33 επιχειρήσεις και χρηματικό ποσό από μία ακόμα επιχείρηση, με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που έχει αποκομίσει να ανέρχεται στο ποσό των 2.653.163 ευρώ. Επιπλέον, σε δύο από τις παραπάνω εταιρείες έγινε απόπειρα πρόκλησης συνολικής οικονομικής ζημίας ύψους 58.760 ευρώ.

Στη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες συνολικά σε τρεις αποθήκες, τέσσερα γραφεία εταιρειών, τρία αυτοκίνητα, πέντε σπίτια, 18 καταστήματα σούπερ μάρκετ, καθώς και σωματικές έρευνες εμπλεκομένων ατόμων, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 62 τόνοι και 575 κιλά πατατόσπορου,

– 24.504 συσκευασίες προϊόντος οξοποιίας,

– 3.043 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών

– καθώς και μικρές ποσότητες πρώτης ύλης παρασκευής παγωτού, προϊόντα τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 12 σκληροί δίσκοι Η/Υ, 16 κινητά τηλέφωνα, ένα τάμπλετ, άλλα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος σχετικών εγγράφων (τιμολόγια, δελτία αποστολής, επιταγές, επαγγελματικές κάρτες, κ.λπ.), καθώς και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι τρεις εκ των μελών του κυκλώματος έχουν συλληφθεί στο παρελθόν από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων. Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Περιστέρι: Ανήλικη λήστεψε ηλικιωμένη και την έστειλε νοσοκομείο

Peristeri News

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων – Εξασθενούν οι ισχυροί άνεμοι

Peristeri News

Περιστέρι: Η αστεία αντίδραση σκύλου που συνάντησε τετράποδο ρομπότ (vid)

Peristeri News

Leave a Comment