PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Εύθραυστο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» δηλώνει η Τρόικα


Εύθραυστο χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τρόικα και ζητεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις για την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε βάθος 12μηνου.

Εύθραυστο χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τρόικα και ζητεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις για την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε βάθος 12μηνου.

Στην έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας αναφέρεται πως το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές παραμένει απαγορευτικό, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα των καταθέσεων έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που επιδρά επιβαρυντικά στην ρευστότητα των τραπεζών.

Έτσι, όσες τράπεζες δεν περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής θα πρέπει να προχωρήσουν έως τον Σεπτέμβριο 2011 σε αύξηση κεφαλαίου ή στην λήψη διαρθρωτικών μέτρων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απεξαρτηθούν σταδιακά (έως τον Σεπτέμβριο του 2012) από την ρευστότητα του ΕΚΤ και προς τον σκοπό αυτό είτε να αξιοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους, είτε να προχωρήσουν σε συμπράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται αυστηρότερες διαδικασίες εποπτείας των τραπεζών, με τα πιστωτικά ιδρύματα να τίθενται υπό την παρακολούθηση διεθνούς φορέα αξιολόγησης, ο οποίος θα πιστοποιεί ότι ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) των πιστωτικών ιδρυμάτων διατηρείται διαρκώς πάνω από το επίπεδο του 10%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment