PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η διαδικασία χαλάρωσης των capital controls είναι συνεχής


Η διαδικασία χαλάρωση των capital controls είναι συνεχής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι σταδιακά θα λαμβάνονται μέτρα «φιλελευθεροποίησης».

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε στην ανάγκη να «πιστέψει ο κόσμος ότι έγινε η μια καλή ανακεφαλαιοποίηση, ότι είναι σταθερές οι τράπεζες, ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα –με το πλαίσιο υποστήριξης της κυβέρνησης- για τα κόκκινα δάνεια». «Αν αρχίσει να επιστρέφει ο κόσμος τα χρήματά του στις τράπεζες, τότε θα αρθούν τα capital controls», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ρύθμιση χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για όσους φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα προς επένδυση, ενώ επεσήμανε ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα κατατεθούν και πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι η πλήρης άρση των capital controls θα πραγματοποιηθεί μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά μερίδας του Τύπου, καταλογίζοντας σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι βρίσκονται «σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα κλίμα πως “ό,τι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι αποτυχία”. Οι προσδοκίες που δημιουργούνται παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ.

«Το νέο δάνειο από τον ESM είναι σχεδόν αναδιάρθρωση του χρέους»

Αναφερόμενος στο νέο δάνειο από τον ESM, ανέφερε ότι ένα μέρος του πηγαίνει στα ληξιπρόθεσμα. Είπε επιπλέον ότι ένα άλλο κόμματι αφορά την αποπληρωμή του προηγούμενου χρέους, με καλύτερους όρους. «Με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, είναι σχεδόν αναδιάρθρωση του χρέους», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ένα τρίτο μέρος του νέου δανείου πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρατηρώντας ότι τελικά χρειάστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων, πετώντας μας το μπαλάκι», είπε επίσης.

Ερωτηθείς γιατί ο επικεφαλής του ESM έκανε λόγο για κόστος 100 δισ. από τη διαπραγμάτευση της περασμένης χρονιάς, δήλωσε σίγουρος ότι, αν βρίσκονταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο Πανεπιστημίου, αποκλείεται να είχε ειπωθεί η συγκεκριμένη φράση.

«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιό εύκολη από την προηγούμενη»

«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι μετά από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου άνοιξε το θέμα του χρέους, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, που δεν έχουν πάντα μεταξύ τους ταυτόσημες θέσεις.

«Ως πανεπιστημιακός και ως υπουργός λέω πως αυτό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ. Αντιλαμβάνομαι, όμως, τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων», σχολίασε εν συνεχεία, αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας για τα έσοδα, είπε ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι πάνω από τους αρχικούς στόχους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,5% για το 2016.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment