PeristeriNews.gr
Διεθνή

Δυσκολότερο το έργο του Ν. Αναστασιάδη στη νέα Βουλή


Δύσκολο θα είναι το έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη Βουλή μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Η προώθηση νομοσχεδίων, κυρίως όσων αφορούν την οικονομία, θα γίνεται μετ’ εμποδίων, αφού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για μια έδρα δεν διαθέτουν, όπως συνέβη στην απελθούσα Βουλή, την πλειοψηφία. Επίσης, όλα τα κόμματα στη νέα Βουλή, πλην του ΑΚΕΛ, αντιπολιτεύονται στο Κυπριακό τον Κύπριο πρόεδρο.

Ο ΔΗΣΥ έχασε δύο έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις και η ΕΔΕΚ δύο. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ από το 34,8% έπεσε στο 30,68% (18 έδρες στη νέα Βουλή) , το ΑΚΕΛ από το 32,67% συρρικνώθηκε στο 25,67% (16 έδρες) και η ΕΔΕΚ στο 6,18% από 8,93% (τρεις έδρες).

Μικρή ήταν η μείωση για το ΔΗΚΟ, το οποίο πήρε 14,49% σε σύγκριση με 15,76% το 2011 και διατηρεί τις εννέα έδρες. Οι Οικολόγοι αύξησαν την δύναμη τους από 2,21% σε 4,81% και τις έδρες τους από μία σε δύο. Στην νέα Βουλή εισέρχονται η Συμμαχία Πολιτών με 6,01% , η «Αλληλεγγύη» με 5,24% και από τρεις έδρες το κάθε κόμμα και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) με 3,71% και δύο έδρες.

Ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε την παραίτηση του δεύτερου αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Θεοδώρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας. «Επειδή στη ζωή μου έμαθα πάντα ότι τα αξιώματα συνεπάγονται και ευθύνες, αναλαμβάνω το μερίδιο, που μου αναλογεί για την αποτυχία του κόμματος να πείσει για τις θέσεις του και έτσι παραιτούμαι από την θέση του δεύτερου αντιπροέδρου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Από τα 56 μέλη της Βουλής τα 28 καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα. Επίσης, εξελέγησαν 11 γυναίκες, τέσσερις περισσότερες από το 2011, και δύο δημοσιογράφοι οι Νίκος Κέττηρος με το ΑΚΕΛ και Παύλος Μυλωνάς με τη Συμμαχία Πολιτών.

Η νέα Βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου για να εκλέξει τον πρόεδρό της.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment