PeristeriNews.gr
Διεθνή

DW: Ιδιαίτερα εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία


Αν και παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή.

Το γεγονός βέβαια ότι στον συριακό εμφύλιο εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα πολύπλοκη και λιγοστεύει τις πιθανότητες να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλους τους εμπλεκόμενους.

Περίπου 100 ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες συμφώνησαν στην έναρξη της εκεχειρίας, στην οποία είχαν καταλήξει νωρίτερα στις αρχές της εβδομάδας ΗΠΑ και Ρωσία, ως επικεφαλής της 17μελούς Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG). Από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης έπρεπε να συμφωνήσουν, πέρα από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, ιρανικοί σύνδεσμοί καθώς επίσης σιιτικές εθνοφρουρές από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Η στάση των ISIS και Αλ Νούσρα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκεχειρίας είναι το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν -για ευνόητους βέβαια λόγους- οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Με σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Χομς και τη Δαμασκό με περισσότερους από 200 νεκρούς, το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με τον δικό του τρόπο στην προαναγγελία της εκεχειρίας την ώρα που ο επικεφαλής του Αλ Νούσρα αλ Γκολάνι καλούσε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία να εντείνουν τη μάχη κατά του προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η κατάσταση το ερχόμενο διάστημα στο Χαλέπι. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας υπάρχουν περίπου 40.000 μαχητές της ένοπλης αντιπολίτευσης, οι οποίοι μοιράζονται σε 50 περίπου διαφορετικές ομάδες. Το Αλ Νούσρα είναι η ισχυρότερη από αυτές, έχοντας μεταξύ άλλων τον έλεγχο της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Δεδομένου ότι οι ομάδες αυτές μάχονται κυριολεκτικά η μία δίπλα στην άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ένας διαχωρισμός και να οριστεί γεωγραφικά ποιοι στόχοι μπορούν να πληγούν.

Συνεργασία με ακραίες ομάδες

Επιπλέον, ακόμη και μετριοπαθείς ομάδες έχουν συνάψει τα τελευταία χρόνια συμμαχίες με εξτρεμιστές, εξηγεί ο ειδικός Ντάνιελ Μίλερ: «Μετά από 5 χρόνια εμφυλίου καμία από τις αντιπολιτευόμενες ομάδες δεν έχει μείνει ‘καθαρή’. Εν μέρει έχουν δώσει μάχες μαζί με ισλαμιστές και εξτρεμιστές. Στον συριακό εμφύλιο υπάρχουν ελάχιστες ομάδες που δεν έχουν συνεργαστεί με ακραίες, όπως την ISIS».

Υπό αυτή την έννοια δεν αποκλείεται το καθεστώς να κινηθεί εναντίον ομάδων που έχουν συνεργαστεί με το Αλ Νούσρα, οι οποίες όμως έχουν συναινέσει στην εκεχειρία. Η κατάπαυση του πυρός θα αποτελούσε έτσι πολύ σύντομα παρελθόν. Ο Ντάνιελ Μίλερ προτείνει «για τις ομάδες που κατά καιρούς συνεργάστηκαν με τρομοκρατικές ομάδες θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος αμνηστίας και μια προσπάθεια προσέγγισής τους».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment