Δημοτικά

Δήλωση Γιώργου Σιδέρη για το νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η δήλωση του Γιώργου Σιδέρη, Επικεφαλής με την Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου, για το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, όπως αναφέρει, για την Τοπική Διοίκηση. Αναλυτικά:

«Με το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση η κυβέρνηση, αξιοποιεί το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας» στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να φέρει ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές. Τα τελευταία χρόνια με νόμους σαν τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη έχει ενισχυθεί το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων αφού τους έχει μετατρέψει σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και η ανταποδοτικότητα (δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει ο δημότης για υπηρεσίες που έπρεπε να του παρέχονται δωρεάν) πάει σύννεφο.

Η κυβέρνηση νομοθετεί ότι μία παράταξη με ποσοστό 43%, ανεξαρτήτως αποχής, θα αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε ένα δήμο λαμβάνοντας μπόνους εδρών στα 3/5 του συνόλου των εδρών.

Ένα παράδειγμα: Αν μία παράταξη λάβει 45% και η αποχή είναι 40% (όπως στις τελευταίες εκλογές) αυτή η παράταξη θα κατέχει το 60% των εδρών ενώ έχει λάβει το 27% των ψήφων! Διαλύεται έτσι ακόμα περισσότερο κάθε έννοια αναλογικής εκπροσώπησης που έτσι κι αλλιώς ήταν κολοβή και για αυτό ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις. Είτε η κουτσουρεμένη αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και του δεύτερου γύρου, είτε προηγούμενοι νόμοι που εξασφάλιζαν τα 3/5 των εδρών στις επιτροπές του Δήμου (Οικονομική, ποιότητα ζωής και άλλες) στην πλειοψηφούσα παράταξη στις οποίες μάλιστα εκχώρησαν ζωτικές αρμοδιότητες μετατρέποντας τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα.

Τα ποσοστά και οι αριθμοί έχουν άλλη “βαρύτητα” για την κυβέρνηση, αν σκεφτούμε ότι με το νέο νόμο Χατζηδάκη χρειάζεται το 50%+1 του συνόλου των μελών ενός σωματείου για να είναι έγκυρη η απόφαση τους για κήρυξη απεργίας.

Ταυτόχρονα στο νέο νομοσχέδιο ορίζεται το αντιδημοκρατικό πλαφόν του 3% για να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος από ένα συνδυασμό κάτι που εξυπηρετεί σαφώς το να πετάγονται εκτός δημοτικών συμβουλίων ενοχλητικές κυρίως φωνές, ενώ μόνο εμπόδια για έναν εργαζόμενο, νέο ή συνταξιούχο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις αυξήσεις που προβλέπονται στα παράβολα των υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώνεται ξεκάθαρα σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Υπερασπιζόμαστε το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής για την εκλογή οργάνων στην τοπική διοίκηση.

Έχουμε πάντα στο στόχαστρο το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζεται, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο προβάλουμε τις λαϊκές διεκδικήσεις και στηρίζουμε τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων. Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για να ζήσουμε καλύτερες μέρες.

Γιώργος Σιδέρης,
Δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Related posts

Ποιες μεγάλες ελληνικές ταινίες παίζονται δωρεάν στο Άλσος Περιστερίου

Peristeri News

Η ανακοίνωση του Δήμου Περιστερίου για τις κάρτες εισόδου στη Χωράφα

Peristeri News

Το Περιστέρι τίμησε τον σπουδαίο δημιουργό Σταύρο Ξαρχάκο (vid)

Peristeri News

Leave a Comment