PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διεθνή κατακραυγή για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας



Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Τους ισχυρισμούς της πάντως αμφισβητεί η Νότια Κορέα και αδυνατούν να επιβεβαιώσουν οι ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για αποπυρηνικοποίηση.

Ακόμη, χαρακτήρισε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας πολύ ανησυχητική, εκτιμώντας πως είναι βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, «παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)».

Την αναγκαιότητα τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας επανέλαβε το ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ να συμμετάσχει με «αξιόπιστο και αυθεντικό» τρόπο στις συζητήσεις για την παγκόσμια από-πυρηνικοποίηση.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να καταδικάσει οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε την Πιόνγιανγκ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Σε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκουσημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει, σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Για «τεράστια παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με την παραγωγή πυρηνικών όπλων έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εάν επιβεβαιωθεί η πυρηνική δοκιμή, τότε θα πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ σχετικά με τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων» σημείωσε και μίλησε για «απειλή της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρης της βορειοανατολικής Ασίας».

Η Ιαπωνία θα δώσει μία αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε και χαρακτήρισε τη δοκιμή ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

Την ενέργεια της Πιόνγιανγκ καταδίκασε και η Ρωσία, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία». «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατάξει την ενδελεχή εξέταση όλων των ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και των σεισμολογικών, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αμφισβητεί η Σεούλ ότι η δοκιμή αφορούσε βόμβα υδρογόνου

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν είναι σίγουρο ότι αφορά βόμβα υδρογόνου, υποστήριξε η Νότια Κορέα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς της Πιόνγιανγκ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Μηδενικά ήταν τα αποτελέσματα ελέγχων για την ύπαρξη ραδιενέργειας στα σημεία ελέγχου και της Ιαπωνίας.

Πάντως και οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως αδυνατούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, η οποία όμως έχει διευκρινίσει ότι επρόκειτο για ένα μηχανισμό μικρού μεγέθους.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Mε απόφαση Ερντογάν νέοι υφυπουργοί Εξωτερικών

Peristeri News

Καταγγελία οργανώσεων καταναλωτών εναντίον της Temu

Peristeri News

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν

Peristeri News

Leave a Comment