PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Διερεύνηση της επικινδυνότητας του Υποσταθμού της ΔΕΗ στον Ελαιώνα


Ανέθεσε ο Δήμος Χαϊδαρίου σε δύο επιστημονικούς φορείς, ο οποίος λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από τα δύο Σχολεία (2ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο)

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

Χαϊδάρι, 27/12/2010 Αριθ. Πρωτ.: 4369

Τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος

Προς : Συλλόγους γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Χαϊδαρίου

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση της επικινδυνότητας του Υποσταθμού της ΔΕΗ στον Ελαιώνα»

Για το παραπάνω θέμα σας πληροφορούμε τα εξής:

1) Ο Δήμος μας απευθύνθηκε αρχικά με έγγραφό του, προς τη ΔΕΗ και απαίτησε να του δοθεί η ΜΠΕ για τον Υποσταθμό που λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από τα δύο Σχολεία (2ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου).

Η απάντηση της ΔΕΗ στο εν λόγω αίτημα ήταν στην ουσία αρνητική, αφού μας γνωστοποιήθηκε πως για τέτοιου τύπου παλαιά «υφιστάμενα» έργα δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση!

Με τα δεδομένα αυτά, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ανατέθηκαν σε δύο επιστημονικούς φορείς και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΤΕΙ Πειραιά μετρήσεις, για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, τόσο για τους περίοικους, όσο και για τα δύο Σχολεία.

Οι μετρήσεις αυτές αποτελούν στην ουσία τα βασικά επιστημονικά στοιχεία τεκμηρίωσης, για το αν τελικά οι Υποσταθμοί αυτού του τύπου επιβαρύνουν τη Δημόσια υγεία.

Παράλληλα η ΔΕΗ από την πλευρά της απευθύνθηκε για αντίστοιχες μετρήσεις στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), τη μελέτη της οποίας έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη μελέτη του οποίου αναμένουμε.

2) Τα όρια ασφαλείας (στην ουσία αναφερόμαστε για όρια ανεκτού κινδύνου), που έχει θέσει η Ελληνική Νομοθεσία (ΚΥΑ υπ΄αριθ. 3060 (ΦΟΡ) 238, ΦΕΚ Αρ. 512 Β΄, 25/4/2002) για την έκθεση του κοινού σε χαμηλόσυχνα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, είναι 5kV/m (Ένταση ηλεκτρικού πεδίου) και 100μΤ (Ένταση μαγνητικού πεδίου).

Στο ΚΥΤ του Ελαιώνα (ακριβώς κάτω από τα εναέρια καλώδια και ακριβώς πάνω από τα υπόγεια καλώδια έξω από τον περίβολο του σταθμού), οι τιμές του μαγνητικού πεδίου ανήλθαν στα 16/100 του προβλεπόμενου ορίου, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού πεδίου ανήλθαν στα 4/100 του προβλεπόμενου ορίου.

Σε πιο απομακρυσμένα μάλιστα σημεία έξω από τον περίβολο του σταθμού, καθώς και στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου και του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα, οι τιμές της έντασης του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου μειώνονται αισθητά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω στοιχεία των μετρήσεων αυτών, προκύπτει το συμπέρασμα, πως δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας για τα Σχολεία της περιοχής, αφού σε απόσταση πάνω από 10 μέτρα γίνεται σχεδόν μηδενική η όποια επιβάρυνση.

3) Ανεξάρτητα από τα παραπάνω στοιχεία των μετρήσεων αυτών, η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται πως θα χρηματοδοτήσει την όποια μελέτη επίσημου φορέα, που θα αποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη κινδύνου για τη Δημόσια υγεία, από τη λειτουργία του εν λόγω ΚΥΤ της ΔΕΗ.

ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Χαϊδαρίου

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Χ.

ΤΑΣΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Νέος Πρόεδρος του ΑΣΔΑ ο Τσίρμπας – Το παρασκήνιο με Παχατουρίδη

Peristeri News

Leave a Comment