PeristeriNews.gr
Πολιτική

Διευκρινίσεις εκπροσώπου Γιούνκερ για τις επίμαχες δηλώσεις


Διευκρινίσεις, για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Διευκρινίσεις, για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ότι οι εταίροι μας γνώριζαν πως η χώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά και όσα έχουν δημοσιευθεί για συζητήσεις του με Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με προβλήματα διαφθοράς στην Ελλάδα, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup.

Πάντως οι δηλώσεις Γιούνκερ συνεχίζουν να πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Διευκρινίσεις, για την επίμαχη δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup.

Ο κος Γκι Σιουλέρ δήλωσε ότι ο κος Γιούγκερ, στη σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως «όταν, πριν από μερικά χρόνια, τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup, δεν ήταν σε θέση να το θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου του Γιουρογκρούπ.

Όσον αφορά τη φράση «ότι Έλληνας Πρωθυπουργός του είχε αναφέρει ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα», ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο «κος Γιούγκερ για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, έκανε αναφορά σε δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

Στις δηλώσεις Γιούνκερ αναφέρθηκε και ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, που αν και απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για τις πρόσφατες επίμαχες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, σημείωσε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε σημάνει αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

«Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ και συμπλήρωσε ότι πριν από τον Όλι ΡΕν, ο τέως Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια είχε φέρει πολλές φορές προς συζήτηση στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, είτε το ζήτημα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είτε το θέμα των στατιστικών στοιχείων.

Οι διευκρινίσεις Γιούνκερ συνεχίζουν να πυροδότησαν εκ νέου αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό.

«Ουδέποτε ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα και ουδέποτε είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε σε επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου του.

Ο κ. Πεταλωτής ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της ΝΔ τονίζοντας με έμφαση: «Ουδέποτε ο κ. Παπανδρέου μίλησε για διεφθαρμένη χώρα με τον κ. Γιούνκερ. Η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς από την πρώτη στιγμή, η ΝΔ αντίθετα προσπαθεί να φέρει τη συζήτηση σε θεωρητικές αναζητήσεις προκειμένου να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους αντί να ζητήσουν συγγνώμη. Οι εμπρηστές και οι λιποτάκτες έχουν το θράσος να μιλάνε. Σήμερα υπάρχουν αποτελέσματα κατά της διαφθοράς που τις κάνουμε εδώ και μήνες για να ξεπεράσουμε την κρίση στην οποία μας έβαλαν αθωράκιστους η ΝΔ».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πεταλωτής και στις αιχμές που άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου «φωτογραφίζοντας» τον Κώστα Καραμανλή, ως τον πρωθυπουργό που φερόταν να είχε αναφερθεί ο κ. Γιούνκερ.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια μιας συνέντευξης που έδωσε στην Αμερική έγινε μια ερώτηση σε λάθος βάση. Αυτό που είπε ήταν η εκτίμησή του . Αποδείχτηκε ότι ο κ. Γιούνκερ δεν είχε πει αυτό. Σήμερα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κ,. Γιούνκερ ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, αυτό που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Αμερική ήταν η ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι: «Η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων αυτών, από επίσημες πηγές του εξωτερικού -ότι, δηλαδή, ο κ. Γιούνκερ εννοούσε τις τοποθετήσεις περί “διαφθοράς” του κ. Παπανδρέου- εκθέτει πολλαπλά το ΠΑΣΟΚ, που οργάνωσε επιχείρηση παραπληροφόρησης, κατηγορώντας, αδίκως, τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος “έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπαθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής”.

Αναρωτιόμαστε:Με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός των οικονομικών;”,συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι “οι εξομολογήσεις του κ.Γιούνκερ δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί “διεφθαρμένης χώρας”, τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού – δηλαδή τα spreads – ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση“.

Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε, τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις Γιούνκερ η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που όπως επισήμανε έχει στόχο να μην καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη βαθύτερη ουσία της κρίσης.

«Σημασία δεν έχει τόσο ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς το είπε στον κ. Γιούνκερ. Ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς, ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών. Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ. Από κοινού έκτισαν το φαύλο δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών, μαζί υλοποίησαν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές εις βάρος της κοινωνίας», τόνισε ο Συνασπιμός.

Η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Γιούνκερ αναφέρε: «Ο δικομματικός καυγάς που έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ θυμίζει την παροιμία το λύκο ξέραμε, το ντόρο γυρεύαμε. Οι πολίτες γνωρίζουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ας μοιράσουν τις μεταξύ τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

Στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέδωσε την αναφορά Γιούνκερ ο βουλευτής της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση περί διεφθαρμένης χώρας, ως ύβρη και μείωση για τον τόπο και τους πολίτες του,σημειώνοντας, επίσης ότι η πράξη του υπουργού Οικονομικών, αποτελεί «απαράδεκτο για τα πολιτικά μας ήθη, ατόπημα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment