PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διαβουλεύσεις για σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας


“Επίκειται” η συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν και να επικυρώσουν το σχέδιο της στήριξης αυτής, ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

“Επίκειται” η συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν και να επικυρώσουν το σχέδιο της στήριξης αυτής, ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η βοήθεια αυτή που χρηματοδοτείται από τους ευρωπαίους εταίρους της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ θα κυμανθεί “γύρω στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) για να οριστικοποιήσουν τους όρους που πρέπει να πληροί η Ιρλανδία έναντι της βοήθειας αυτής, και να επικυρώσουν τη στήριξη αυτή. Η σύνοδος συγκαλείται από τη βελγική προεδρία της ΕΕ.

“Πρόκειται να δοθεί πολιτικό βάρος σε μια απόφαση που αντιπροσωπεύει 85 δισεκατομμύρια ευρώ”, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης τελούν υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το Δουβλίνο ενδέχεται να δεχτεί ένα επιτόκιο 6,7% για τη βοήθεια αυτή.

Παράλληλα στο Παρίσι, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνέχισε σήμερα τις διαβουλεύσεις “για την κατάσταση στη ευρωζώνη” με τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες.

“Σε μια συνέχιση της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, την Πέμπτη, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις του για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ με τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ιρλανδία.

Επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ “χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013” αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις “εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013”.

Χθές από 50.000 έως 150.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.

Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment