PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω δεμάτων προς άλλες χώρες


Για κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων μεγάλης ποσότητας τρίτων προσώπων και διευκόλυνση εισόδου-εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος συνελήφθη αλλοδαπός, στο πλαίσιο επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή της Ομόνοιας.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται αλλοδαπός συνεργός του.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο διερεύνησης κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης προώθησης μεταναστών και την περαιτέρω νομιμοποίηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε ο εν λόγω αλλοδαπός, που είχε αναπτύξει συνεργασία με το κύκλωμα.

Ήταν αυτός που αναλάμβανε την κατάρτιση πλαστών, αλλά και εγγράφων τρίτων ατόμων αμφιβόλου γνησιότητας και τη μαζική αποστολή τους ταχυδρομικώς προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία).

Για τον σκοπό αυτόν, λειτουργούσε στο σπίτι του στην Ομόνοια εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων και παράλληλα διέθετε προς πώληση σημαντικό αριθμό εγγράφων.

Προκειμένου να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητές του, χρησιμοποιούσε για τις αποστολές των δεμάτων αυτών, που περιείχαν τα πλαστά ή τρίτων προσώπων έγγραφα, τα στοιχεία τρίτων προσώπων-«αχυρανθρώπων» ή στοιχεία από πλαστά έγγραφα που είχε καταρτίσει ο ίδιος.

Ακόμη πιο σύνθετος ήταν ο τρόπο διακίνησης των χρηματικών εμβασμάτων για την πληρωμή των ταξιδιωτικών εγγράφων με τη χρήση εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τα παράνομα έγγραφα, παραλάμβανε, για λογαριασμό του κυκλώματος, χρηματικά εμβάσματα από εταιρείες ταχυμεταφοράς χρημάτων, από συνεργούς από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Έτσι, με τη συνδυαστική χρήση διαφορετικών στοιχείων αποστολέων δεμάτων-αποδεκτών χρηματικών εμβασμάτων, διαφορετικών προορισμών-παραληπτών των δεμάτων (χώρες της Ε.Ε.) και αντίστοιχα διαφορετικών αποστολέων των χρημάτων (Η.Π.Α.) είχε δημιουργηθεί σκόπιμα ένα δαιδαλώδες δίκτυο διανομής εγγράφων και οικονομικών ροών, δυσχεραίνοντας την αποκάλυψη της εγκληματικής δραστηριότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τους τελευταίους δύο μήνες ο κατηγορούμενος είχε διακινήσει πάνω από 33 ταχυδρομικά δέματα.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

77 άδειες διαμονής (Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Ελλάδας)

πέντε διαβατήρια (Πακιστάν, Ινδίας)

τρεις προξενικές θεωρήσεις ( VISA ) (Ιταλίας, Καναδά)

τρεις άδειες ικανότητας οδήγησης Ελλάδας

δύο δελτία ταυτότητας Πακιστάν

πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων

ηλεκτρονικός υπολογιστής

πολυμηχάνημα (σαρωτής-εκτυπωτής)

διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων (κοπίδια, κόλλες, πλαστικές διαφάνειες, ασημοταινίες)

τρία κινητά τηλέφωνα και

4.050 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος είχε καταρτίσει για τον εαυτό του τρία διαφορετικά είδη πλαστών εγγράφων με διαφορετικά στοιχεία που έφεραν τη φωτογραφία του, τα οποία χρησιμοποιούσε κατά περίπτωση για τη διακίνηση των δεμάτων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και στο πλαίσιο δράσης 2.2 του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών και αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δράσης με την κωδική ονομασία « op Parcel Safe » που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Europol.

Έχει κληθεί και ειδικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα συνδράμει τις έρευνες με κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων.

Με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment