PeristeriNews.gr
Πολιτική

Διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο «Αθηνά»



Με τον υπουργό Παιδείας να αντικρούει τις κατηγορίες περί «δογματισμού» και να τονίζει ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη», αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ.

Με τον υπουργό Παιδείας να αντικρούει τις κατηγορίες περί «δογματισμού» και να τονίζει ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη», αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώθηκε για σήμερα Τετάρτη στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας.

«Έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Έτσι, θέσαμε κάποιους στόχους όπως, να μην υπάρχει δραματική μείωση ανθρώπων που επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα αλλά και οι εισακτέοι να φοιτούν πραγματικά και να αποφοιτούν από ισχυρά ιδρύματα, με ανταγωνιστικά πτυχία ώστε να εντάσσονται στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα και η μετακίνησή του στο Καρπενήσι, καθώς όπως είπε, δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ανέφερε ο υπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι οι παρατηρήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, θα ληφθούν υπόψη ώστε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία. Είναι δυνατόν να υποχρεώσετε ένα παιδί στο μέσον των σπουδών του να αλλάξει;» ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσος Κουράκης και ζήτησε να δοθούν στα κόμματα οι σχετικές μελέτες που έγιναν καθώς και η σύνθεση των επιτροπών που εκπόνησαν το σχέδιο «Αθηνά».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία υποστήριξε πως, αν και συμφωνούν σχετικά με τη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και την υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων, “το συγκεκριμένο Σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο”.

Κάθετα αντίθετη εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι “το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες”. «Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που θα γίνει με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε η κ. Ρεπούση. Ταυτόχρονα επέκρινε έντονα το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε μία ιδιωτική εταιρία την καταγραφή των στοιχείων.

Ακόμα, η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι δεν ορίζεται με σαφήνεια στο νόμο με ποιες προϋποθέσεις συγχωνεύονται τμήματα. “Εμείς πιστεύουμε στη ριζική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια. Εμείς λέμε, επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και δημιουργία μεγάλων σχολών. Το σχέδιο Αθηνά δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη. Πρέπει το υπουργείο να δει ξανά την διαδικασία και να φέρει καινούργιο προεδρικό διάταγμα με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Αντίθετο δήλωσε ότι είναι το κόμμα της με το σχέδιο «Αθηνά», η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, υποστηρίζοντας ότι «οι φοιτητές καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών και οδηγούνται σε απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».

Πλήρη διαφωνία με το “σχέδιο Αθηνά” εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, και κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ τους φοιτητές “να μην μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές και να οργανώσουν τους αγώνες τους”.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μίλησε για «σχέδιο της συγκυβέρνησης που είναι για τα πανηγύρια».

Ενστάσεις όμως υπήρξαν και από τη ΝΔ, με τον Σπύρο Ταλιαδούρο ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα και η μετακίνησή του στο Καρπενήσι, καθώς όπως είπε, δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ανέφερε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο «Αθηνά»

«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), το σχέδιο “Αθηνά” δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ.

«Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μας άκουσε» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, το υπουργείο Παιδείας «δεν έθεσε σε λειτουργία τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, δεν έλαβε υπόψη της την πρόταση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ που επιχειρούσε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση με την δημιουργία κοινοπραξίας Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια και την Ίδρυση μεγάλων σχολών στη βάση διεθνών προτύπων».

«Η χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση «χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Μαρία Συρεγγέλα: Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών

Peristeri News

ΚΚΕ: Προβληματική η λειτουργία του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο Περιστέρι

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Leave a Comment