PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διαδηλωτές απειλούν να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης στη Ταϊλάνδη


Χιλιάδες διαδηλωτές απειλούν να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, όπου υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια μετά τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 45.

Χιλιάδες διαδηλωτές απειλούν να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, όπου υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια μετά τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 45.

Ήδη η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν στην έδρα της κυβέρνησης.

Μετά την κατάληψη υπουργείων και πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις ανάγκασαν την αστυνομία να ζητήσει ενισχύσεις από τον στρατό, ο οποίος έστειλε στην Μπανγκόκ 3.000 άνδρες.

Σήμερα έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από την έδρα της ταϊλανδέζικης κυβέρνησης. Οι δυνάμεις ασφαλείας φυλάσσουν τις εισόδους του κτηρίου πίσω από δύο σειρές μπλοκ μπετόν, πάχους λίγο μικρότερου από δύο μέτρα, και συρματόπλεγμα.

Περισσότεροι από 21.000 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί στην Μπανγκόκ για να προστατεύσουν την έδρα της κυβέρνησης, αλλά και τα υπουργεία, τα οποία οι διαδηλωτές απειλούν να καταλάβουν, όπως αυτό των Εσωτερικών.

«Αποφασίσαμε να παρατάξουμε στρατιώτες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σημαντικών τοποθεσιών, όπως τα αεροδρόμια, αλλά είναι άοπλοι και έχουν λάβει εντολές να μην χρησιμοποιήσουν βία», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Κισάνα Φατσαναχαρόεν.

«Η επιχείρησή μας σήμερα θα πρέπει να είναι ειρηνική, μη βίαιη, με μια ήρεμη είσοδο στα σημεία», διαβεβαίωσε ο Σουτέπ Τογκσουμπάν, ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο και ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ό,τι κι αν συμβεί παραμείνετε ψύχραιμοι», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μνημείο της Δημοκρατίας.

Οι οπαδοί του κρατούσαν σημαίες της Ταϊλάνδης και σφίριζαν σε ένδειξη επιδοκιμασίας, αφού έλαβαν την ευλογία ενός βουδιστή μοναχού.

Λίγο νωρίτερα οι επικεφαλής των «Κόκκινων Πουκάμισων», των υποστηρικτών της κυβέρνησης, περίπου 60.000 εκ των οποίων είχαν συγκεντρωθεί χθες σε στάδιο της ανατολικής Μπανγκόκ, κάλεσαν τους οπαδούς τους να διαλυθούν υπό τον φόβο νέων βίαων επεισοδίων.

«Προκειμένου να μην περιπλέξουμε περισσότερο το έργο της κυβέρνησης, αποφασίσαμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν σπίτια τους», ανέφερε η ηγέτιδά τους Τίντα Ταβορνσέτ.

Ένα άλλο ηγετικό στέλεχος των «Κόκκινων Πουκάμισων» έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς μεταξύ των φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν καλέσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ώστε να φτάσουν στη «νίκη» πριν τα γενέθλια του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς στη διάρκεια των εορτασμών είναι αδιανόητο να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Ο Σουτέπ έχει δεσμευθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και «να ξεριζώσει το καθεστώς Ταξίν», ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί «ένα λαϊκό συμβούλιο» που θα επιλέξει «καλούς ανθρώπους» για να ηγηθούν της χώρας, ουσιαστικά προτείνοντας την αναστολή του δημοκρατικού συστήματος στην Ταϊλάνδη.

Η χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, το 1932. Αυτή τη φορά ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να μην του ζητήσουν να λάβει μέρος στην αντιπαράθεση.

Η Γινγκλάκ έχει απορρίψει την πρόταση του Σουτέπ ως αντισυνταγματική όπως και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όμως έχει καλέσει σε διάλογο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment