PeristeriNews.gr
Υγεία

«Δεμένοι» με τη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου



Τα γράμματα του πληκτρολογίου που βρίσκονται από την αριστερή πλευρά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, ενώ όσες λέξεις σχηματίζονται αποκλειστικά από τα γράμματα της δεξιάς πλευράς, είναι ιδιαίτερα αγαπημένες…

Τα γράμματα του πληκτρολογίου που βρίσκονται από την αριστερή πλευρά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, ενώ όσες λέξεις σχηματίζονται αποκλειστικά από τα γράμματα της δεξιάς πλευράς, είναι ιδιαίτερα αγαπημένες…

Το αριστερό τμήμα του πληκτρολογίου, μετά από επιστημονικές παρατηρήσεις, αποδεικνύεται λιγότερο ελκυστικό από το δεξί στους περισσότερους.

Το γεγονός οδήγησε τους επιστήμονες στη μελέτη του λεγόμενου «φαινομένου Qwerty», που πήρε το όνομά του από την πρώτη σειρά γραμμάτων που βρίσκεται στα αριστερά μας και δημιουργεί συνήθως αρνητικά συναισθήματα.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι άνθρωποι προτιμούν ενδόμυχα τις λέξεις εκείνες που αποτελούνται από γράμματα, τα οποία βρίσκονται στο δεξί τμήμα του πληκτρολογίου από ότι στο αριστερό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα των βρετανών και αμερικανών επιστημόνων.

Τελικά, όπως έδειξαν οι μελέτες τους σε χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, όλες οι λέξεις δεν είναι ίδιες, αλλά καθορίζονται από την ευκολία ή τα συναισθήματα που προκαλούν τα γράμματα που τις απαρτίζουν.

Βασικό, ωστόσο, κριτήριο για την επιλογή των γραμμάτων είναι, όπως έδειξε η έρευνα, η θέση τους στο πληκτρολόγιο!

Οι Κάιλ Τζάσμιν του University College του Λονδίνου (UCL) και Ντάνιελ Καζαζάντο της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην ιατρική Επιθεώρηση «Psychonomic Bulletin & Review», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο το πληκτρολόγιο επιδρά στο πώς αντιδρούμε στις λέξεις, με τέτοιον τρόπο που, για κάποιον περίεργο λόγο, οι άνθρωποι αντιδρούν πιο θετικά στις λέξεις που έχουν γραφτεί με γράμματα από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου.

Αντίθετα, οι λέξεις με γράμματα από το αριστερό τμήμα γεννούν πιο αρνητικά συναισθήματα.

Η επίδραση αυτή, που φαίνεται να προέρχεται από το ίδιο το πληκτρολόγιο, προς το παρόν έχει αποκληθεί «φαινόμενο Qwerty» (το όνομα του πληκτρολογίου με βάση τη διάταξη των πρώτων του γραμμάτων από πάνω αριστερά).

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους επιστήμονες, θεωρείται ότι είναι κάπως πιο εύκολο να πληκτρολογήσει κανείς με το δεξί χέρι, ακόμα κι αν είναι αριστερόχειρας.

Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι, αν χωρίσει κανείς νοητά ένα πληκτρολόγιο στη μέση, στη δεξιά πλευρά υπάρχουν λιγότερα γράμματα και ο εγκέφαλος -άρα και το δεξί χέρι- δυσκολεύεται λιγότερο να διαλέξει ένα από αυτά.

Αν κάτι είναι ευκολότερο, τότε αντιμετωπίζεται πιο θετικά, αντίθετα κάτι που φαντάζει πιο δύσκολο, αποκτά μια πιο αρνητική έννοια.
Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να βαθμολογήσουν διάφορες λέξεις και, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι πάντα -και όχι μόνο μερικές φορές- οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο θετικά στις «δεξιές» λέξεις από ό,τι στις «αριστερές».

Μάλιστα, οι εθελοντές που ρωτήθηκαν μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, όπως αγγλικά, ισπανικά και ολλανδικά.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όσους «βαφτίζουν» νέα προϊόντα (ή οτιδήποτε άλλο), αν θέλουν να διαλέξουν ένα -υποσυνείδητα- πιο ευμενώς αποδεκτό όνομα.

Βέβαια, αυτό το φαινόμενο -στον βαθμό που όντως είναι αληθινό- δεν μπορεί παρά να ισχύει μόνο στις κοινωνίες και στους ανθρώπους που έχουν πια εξοικειωθεί με τα πληκτρολόγια, σε τέτοιον βαθμό, ώστε, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, να αποδίδουν θετικό ή αρνητικό νόημα στις λέξεις, ανάλογα με το ποια πλευρά του πληκτρολογίου έχει χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν αυτές.

Δεν είναι τυχαίο, κατά τους ερευνητές, ότι όσο πιο πρόσφατη είναι μια λέξη, έχει δηλαδή δημιουργηθεί στην εποχή της νέας τεχνολογίας, τόσο πιο έντονη είναι η επίδραση του «φαινομένου Qwerty».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τον πρωινό καφέ

Peristeri News

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια

Peristeri News

Αγύμναστος και με κακή διατροφή ένας στους τρεις εφήβους στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment