PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα


Μία γυναίκα 33 ετών που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στη χώρα μας από το Ντουμπάι με αρνητικό PCR τεστ φέρει το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η πρώτη μόλυνση στην Πάτρα

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες.

Ο άνδρας στην Πάτρα που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως.

Αυτό που είχε ανησυχήσει τους ειδικούς είναι ότι επρόκειτο για ένα “ορφανό” κρούσμα, καθώς η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ινδική μετάλλαξη έχει στοιχεία από τις δύο πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα

Peristeri News

Αγία Βαρβάρα: Ποινική δίωξη στον 69χρονο και τη σύζυγό του για την δολοφονία

Peristeri News

Leave a Comment