PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική υποκινεί τις διαδηλώσεις


«Η άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που φουντώνει τη λαϊκή αγανάκτηση και υποκινεί τις διαδηλώσεις», τόνισε σε συνέντευξή του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας ότι η «κυβέρνηση νομοθετεί εκτρώματα, κλιμακώνει τον αυταρχισμό και ζητάει και τα “ρέστα” από τον λαό που δίκαια αντιδρά».

Ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Kontra News», πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν “υποκινητή” των κινητοποιήσεων, την ώρα που τα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά στρατηγική επιλογή, σήμα κατατεθέν όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. «Η ΝΔ αναβάθμισε ένα ήδη αυταρχικό νομοθετικό και επιχειρησιακό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς σχετικά με το κάλεσμα του γραμματέως του Μερα25 για κοινή συστράτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αρνητικό ως προς αυτό, θυμίζοντας ότι εδώ και ένα χρόνο πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις -Πρωτομαγιά, Πολυτεχνείο, απεργίες κλπ.

Το πιο σημαντικό, όμως, υπογράμμισε, είναι το πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί πραγματικά η καταστολή; «Με συνεννοήσεις κορυφών πολιτικών κομμάτων ή με όρους κινήματος, μαζικών αγώνων που θα στρέφονται στην ίδια την αιτία του προβλήματος, την αντιλαϊκή στρατηγική που απαιτεί και την ανάλογη κατασταλτική θωράκιση; Εμείς απαντάμε το δεύτερο. Εκεί θα κριθεί κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς να αθωωθούν δυνάμεις, που είτε ανέχτηκαν ή και συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό κατασταλτικό πλαίσιο από κυβερνητικές θέσεις. ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης, ως τότε υπουργός του, δεν είναι άμοιροι ευθυνών», υποστήριξε.

Απαντώντας για την ενδεχόμενη στήριξη του ΚΚΕ απέναντι σε άλλα κόμματα της Αριστεράς, με δεδομένη την απλή αναλογική, προκείμενου να περαστούν κάποια συγκεκριμένα νομοσχέδια στα οποία φαίνεται πως υπάρχει κοινή γραμμή, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι όπως και στη ζωή έτσι και στην πολιτική, δεν είσαι ότι δηλώνεις.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ, δεν έχουν καμία σχέση σήμερα με αυτό που γνωρίζομε ως Αριστερά. Υποστήριξε ότι είναι δυνάμεις που κρίθηκαν κυβερνητικά, ψήφισαν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, μάτωσαν το λαό, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε εμβληματικές επιλογές, επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα, όπως η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε αγωνιζόμενο κόσμο σε απογοήτευση και ηττοπάθεια. Αν το ΚΚΕ στήριζε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, θα έκανε το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης», δήλωσε κατηγορηματικά.

Ωστόσο, είπε «δεν έχουμε πρόβλημα να ψηφίσουμε νομοσχέδια που μπορεί να δίνουν μια ανακούφιση στους εργαζόμενους. Δείτε όμως το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ “δεσμεύτηκε” να εξασφαλίσει σήμερα για το “νέο” ΕΣΥ το 7% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μικρότερο από το 8% του 2015. Όπως βλέπετε, λοιπόν, με άλλους έχει κοινή γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση σχετικά με τα νούμερα του ΚΚΕ που παραμένουν σταθερά, ακόμη και με την τόση δυσαρέσκεια των πολιτών, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, ο γγ του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι στις δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις του.

Ακόμη, πρόσθεσε, από την καθημερινή μας επαφή με τους εργαζόμενους, φαίνεται πως το ΚΚΕ αναγνωρίζεται από πλατιά τμήματα του λαού, πέρα από την εκλογική του επιρροή, όπως είπε, ως η μαχητική, αξιόπιστη δύναμη που “βρέξει-χιονίσει” υπερασπίζεται τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Συμπλήρωσε δε ότι η αναγνώριση στη δράση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ περικλείει δυναμική που μπορεί να δυναμώσει εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, λαϊκές γειτονιές.

«Αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι πώς αυτή η αναγνώριση θα μεταφραστεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στο κίνημα για να σώσουμε ό,τι σώζεται, διεκδικώντας όλα όσα σήμερα έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει όπως του αξίζει», τόνισε.

«Εμείς απλώνουμε το χέρι σ’ αυτόν κόσμο, ανεξάρτητα από το τι έχει ψηφίσει, για να βρεθούμε μαζί στους αγώνες να σπάσουμε τη μοιρολατρία, που τελικά βγάζει κερδισμένους μόνο όσους δημιουργούν τα αδιέξοδα στη ζωή του λαού και των παιδιών του: Την άρχουσα τάξη, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά ττο μέτωπο της πανδημίας, σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, όπως το εμπόριο, η εστίαση και άλλοι κλάδοι.

Οι επιλογές της, συνέχισε, δεν μαρτυρούν ανικανότητα αλλά προσήλωση στην πολιτική που θεωρεί κόστος την υγεία, την παιδεία, συνολικά τις ανάγκες του λαού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το επείγον τώρα, είναι η στοχευμένη ενίσχυση όσων μικροεπαγγελματιών έχουν συσσωρεύσει προβλήματα, για να επιβιώσουν, αλλά και για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Ειδικά για το εμπόριο, υπογράμμισε, την εστίαση, όπως και για τους υπόλοιπους κλάδους, το ΚΚΕ, κατέθεσε πρόταση νόμου για διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, μηνιαίο επίδομα 1000 ευρώ, μαζί με μέτρα πιο μακροπρόθεσμης ανακούφισης, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα που έχει αρχίσει πια να ενισχύει σε κάποιον βαθμό την προσπάθεια του ΕΣΥ, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε για ακόμη μια φορά την άποψη ότι για να μη χαθεί άλλος χρόνος, δηλαδή άλλες ανθρώπινες ζωές, επείγει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, να τρέξει ο εμβολιασμός με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

«Όταν τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική γεμίζουν με ράντζα, σταματούν χειρουργεία, αναστέλλουν εξετάσεις και θεραπείες, δεν μπορούμε να βαφτίζουμε “ενίσχυση” την “εθελούσια” παραχώρηση δύο ιδιωτικών κλινικών στην Αττική και μάλιστα με το αζημίωτο», τόνισε. Ενίσχυση στο ΕΣΥ, όπως υποστήριξε, μπορεί να δώσει μόνο η πραγματική επίταξη, δηλαδή, εξήγησε, η άμεση δέσμευση χωρίς αποζημίωση των υποδομών και του προσωπικού μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Έχουμε ήδη υποδείξει με το όνομα και τη διεύθυνσή τους πέντε από αυτά. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση αποθεώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος σα να μην είμαστε σε πόλεμο, όχι μόνο δεν επιτάσσεται αλλά θησαυρίζει κι απ’ αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Πόσες ψήφους έλαβαν Κασσελάκης-Αχτσιόγλου στο Περιστέρι

Peristeri News

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Peristeri News

ΚΚΕ για τριετίες: Αποδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης

Peristeri News

Leave a Comment