• Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Δ. Αβραμόπουλος: Παγκόσμια η ευθύνη για τη μετανάστευση

Peristeri News
Φεβρουάριος28/ 2018

Οι πολίτες αναμένουν από εμάς να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη μετανάστευση. Αυτό δεν αποτελεί μόνο εθνική ή ευρωπαϊκή ευθύνη, αλλά είναι παγκόσμια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Παγκόσμια Σύμφωνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τον ρόλο των Κοινοβουλίων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια ευρύτερη κοινή αντίληψη σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος στη συζήτηση που αφορούσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την έγκριση, μέχρι το τέλος του χρόνου, των παγκόσμιων Συμφώνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και για την ασφαλή, οργανωμένη και νόμιμη μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαδικασία αυτή, καθώς, όπως είπε, «τα τρία τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικά κράτη εταίρους» ενώ τόνισε ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να εδραιώσουμε την παγκόσμια συνεργασία».

Ο αριθμός των αφίξεων το 2017 ήταν κατά 28% χαμηλότερος από το 2014, πριν ξεσπάσει η κρίση, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για να τονίσει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε προστατεύονται πιο αποτελεσματικά. Με την υποστήριξή μας έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε τρίτες χώρες. Οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 50% και τα κράτη μέλη έχουν επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης/χορήγησης ασύλου. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και για την ενίσχυση της ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες τόνισε ότι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκτοπισθεί με τη βία, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει τα 65,6 εκατομμύρια.

«Το παγκόσμιο σύμφωνο θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τον στόχο αυτό» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι προς το συμφέρον όλων μας, αλλά αποτελεί και καθήκον μας, να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς την απαραίτητη στήριξη. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παράσχουμε στήριξη σε μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, είπε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μεταναστεύει εξαιτίας συγκρούσεων, για να επισημάνει ότι «η κινητικότητα θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας. Επομένως, το ζήτημα είναι όχι πώς θα τη σταματήσουμε, αλλά πώς, συλλογικά, θα τη διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι όσοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στις χώρες μας, είτε είναι πρόσφυγες, είτε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες, θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στις κοινωνίες μας. Είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών και των οικονομιών μας να επενδύσουμε στην ένταξη, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ανοικτές και ανεκτικές κοινωνίες».