PeristeriNews.gr
Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Νομοσχέδιο για την ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση


Νομοσχέδιο για την ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναδάκης, παρουσιάζοντας στη Βουλή το 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αφορά στην Ανοιχτή Διακυβέρνηση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το σύστημα «κινητικότητας» που αποτελεί μια υποχρέωση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον την κεντρική διοίκηση έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Βερναδάκης ανέφερε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης:

1) σύνταξη και εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχεδίου, για την ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση, για την ολοκληρωμένη ρύθμιση θεμάτων και διαδικασιών προώθησης αντίστοιχων πολιτικών.

2) δημοσιότητα των οργανογραμμάτων και των φορέων του δημοσίου, υιοθετώντας κοινά πρότυπα από κάθε φορέα. Θα αποτυπώνονται, είπε ο κ. Βερναδάκης, οι οργανικές θέσεις του κάθε φορέα, οι θέσεις με τις οποίες λειτουργεί- πέρα από τις οργανικές θέσεις, αν υπάρχουν βεβαίως τέτοιες θέσεις- τα περιγράμματα εργασίας, η στοχοθεσία του κάθε φορέα, κ.ο.κ.

3) ενίσχυση της λογοδοσίας και η επίλυση διαφορών μεταξύ πολιτών και δημοσίου μέσω διαδικασιών θεσμικού διαλόγου. Θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να εφαρμόζονται σταδιακά, σε πλήρη δημοσιότητα, διαδικασίες όπως η υποχρέωση της διοίκησης ανά δίμηνο να απαντά κατά προτεραιότητα σε ανοιχτή διαδικασία στα αιτήματα των πολιτών, στα αιτήματα ή στις ενστάσεις κακοδιοίκησης ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει.

4) υιοθέτηση και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών, ανά υπηρεσία και φορέα.

Το «ανοιχτό» Δημόσιο θα εφαρμοστεί μέσα από τέσσερις διαδικασίες, υπογράμμισε ο κ. Βερναρδάκης:

  • το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ήδη «άνοιξε», είναι στο ΑΣΕΠ και είναι ανοικτό προς εγγραφή. Ο στόχος είναι η επιλογή των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, κατά κύριο λόγο, να γίνεται από το Εθνικό Μητρώο.
  • την εφαρμογή πολιτικών αξιολόγησης
  • την εφαρμογή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων με συνθήκες διαφάνειας.
  • την υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment