PeristeriNews.gr
Πολιτική

Χρ. Σταϊκούρας: Θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα


Το περίγραμμα των επιπλέον κινήσεων στήριξης των πολιτών έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για τη συνολική εικόνα των εσόδων το οικονομικό επιτελείο περιμένει την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου. Τότε, όπως είπε, θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η στήριξη των πολιτών έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση. «Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για τη στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε. «Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, ενώ για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.

Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού είναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Επίσης, είπε ότι για το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους (παρέμβαση ύψους 450 εκατ.).

Επιπλέον ανέφερε ότι έρχεται μόνιμη αύξηση στις συντάξεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment