PeristeriNews.gr
Πολιτική

Χαράτσι έως 16 €/τμ και σε άνεργους, εξαιρείται η εκκλησία



Κατατίθεται ως τροπολογία στη βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα για αν εισπραχθεί πριν τα τέλη της χρονιάς.

Καμία έκπτωση στα παλαιά ακίνητα αλλά… επιβάρυνση στα πιο νέα, προβλέπει μέτρο του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων, που κατατίθεται την Πέμπτη ως τροπολογία στη βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα για αν εισπραχθεί πριν τα τέλη της χρονιάς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας θα κάνει πρεμιέρα στο επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καταβληθεί σε 2 δόσεις και θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο με 4ευρώ/ τ.μ. του ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές

Όσοι δεν καταβάλουν τον φόρο απειλούνται με διακοπή ρεύματος Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι το νέο τέλος στα ακίνητα δεν θα ξεπεράσει τα 10ευρώ/ τ.μ το υπουργείο οικονομικών κατέληξε σε κλίμακα η οποία φτάνει και τα 16ευρώ/ τ.μ ενώ θα υπολογίζεται και η παλαιότητα του ακίνητου, που επί της ουσίας προσαυξάνει τον φόρο.

Η κλίμακα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες και φτάνει μέχρι τα 16ευρώ/ τμ για τις πλέον ακριβές περιοχές.

Για νεόδμητα ακίνητα θα υπολογίζεται και συντελεστής παλαιότητας 1,25% ενώ για παλιά κτήρια ο συντελεστής παλαιότητας θα μειώνεται στο 1%.

Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς.

Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (ευρώ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των ευρώ 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Μ. Συρεγγέλα: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Peristeri News

Leave a Comment