PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» έχουν οι σημερινές δημοτικές εκλογές στη Τουρκία


Καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται οι σημερινές δημοτικές εκλογές.

Καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται οι σημερινές δημοτικές εκλογές. Ενδεχόμενη απώλεια της Άγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης θα είναι για το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημαντικό «χτύπημα».

Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές επαρχίας και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορεί τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην υποστηρικτή του, ότι τον ενέπλεξε σε αυτήν την υπόθεση για να τον βλάψει πολιτικά.

Εκλογική διαδικασία

Στην εκλογική διαδικασία η οποία άρχισε στην ανατολική Τουρκία στις 7 το πρωί και στη δυτική στις 8 και θα ολοκληρωθεί στις 4 και στις 5 το απόγευμα αντίστοιχα, παίρνουν μέρος 26 κόμματα.

Εκτός από το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα στην ‘Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, το πολιτικό Ισλάμ ελέγχει τη δημοτική αρχή από το 1994. Η Σμύρνη θεωρείται κάστρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ενδεχόμενη απώλεια της ‘Αγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης θα είναι για λογαριασμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημαντικό πλήγμα. Στη Σμύρνη δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι στην Κωνσταντινούπολη 9.997.024, στην ‘Αγκυρα 3.607.785 και στη Σμύρνη 3.030.462. Μέχρι τις 6 το απόγευμα απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ θα μπορούν να μεταδίδονται μόνο ανακοινώσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment