PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια


Οι ευρωπαϊκές μεταφορές διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Τα αεροδρόμια κάνουν λόγο για πολύωρες ουρές στα check-in και έλεγχο επιβατών, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απειλούν να αποχωρήσουν, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και του μετρό απεργούν επίσης.

Από τις Βρυξέλλες έως τη Βαρσοβία, από το Άμστερνταμ μέχρι το Λονδίνο, υπάρχουν μερικές κοινές αιτίες για τον θυμό και το χάος – η ταξιδιωτική βιομηχανία ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν από τα lockdown COVID, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εταιρείες που είχαν απολύσει χειριστές αποσκευών, πωλητές εισιτηρίων και πλήρωμα καμπίνας αεροπλάνων και τώρα δεν μπορούν να επανέλθουν γρήγορα.

«Όσο περισσότερα ταξίδια επιστρέφουν στην κανονικότητα, τόσο περισσότερους επιβάτες χρειάζεται να εξυπηρετηθούν», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όλοι υποτίμησαν την ταχύτητα της ανάκαμψης».

Έπειτα, υπάρχει η άνοδος του πληθωρισμού που τώρα ωθεί τα συνδικάτα να απαιτούν απότομες αυξήσεις στους μισθούς.

Οι ταξιδιώτες αγχώνονται καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι πολιτικοί ανησυχούν για τον έλεγχο των προϋπολογισμών και τον περιορισμό της δημόσιας οργής, κάτι που γρήγορα εκφυλίζεται σε παιχνίδι ευθυνών.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι επίσης οριακά οργισμένες καθώς λένε ότι κατέθεσαν τα καλοκαιρινά τους δρομολόγια στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας στα αεροδρόμια αρκετό χρόνο για την στελέχωση. Οι επικεφαλείς αεροδρομίων υποστηρίζουν ότι χρειάζονται έως και 16 εβδομάδες για να λάβουν άδεια ασφαλείας για τους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γρήγορη αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Απεργίες σχεδόν παντού

Τη Δευτέρα, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναγκάστηκε να ακυρώσει και τις 232 προγραμματισμένες πτήσεις που αναχωρούσαν λόγω απεργίας του προσωπικού ελέγχου.

«Είναι μια περίπλοκη εβδομάδα», δήλωσε η Nαταλί Πιεράρ, εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες προφανώς δεν λειτουργούν προς όφελός μας» για έναν κλάδο που αγωνίζεται να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή μετά από μια επιζήμια πανδημία. «Είμαστε λιγότερο από δύο εβδομάδες μακριά από τις καλοκαιρινές διακοπές και επομένως έχουμε όλο και περισσότερους επιβάτες».

Η απεργία στο αεροδρόμιο ήταν μέρος μιας γενικής απεργίας στο Βέλγιο που επηρέασε επίσης τμήματα του δικτύου αστικών συγκοινωνιών των Βρυξελλών.

Η κατάσταση στις Βρυξέλλες, έναν περιφερειακό κόμβο και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Βελγίου, είναι απλώς ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ έχει επιβάλει ανώτατο όριο στις πτήσεις που θα διαχειρίζεται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Εργαζόμενοι τόσο της Ryanair όσο και της Brussels Airlines έχουν ανακοινώσει απεργίες για αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Lufthansa έχει ήδη καταργήσει 1.000 πτήσεις του Ιουλίου εν μέσω ελλείψεων προσωπικού και συμφόρησης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet δήλωσε ότι αναγκάστηκε να περικόψει χιλιάδες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι. Τη Δευτέρα, το αεροδρόμιο Χίθροου ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 10% των πτήσεων χάρη στις ελλείψεις προσωπικού που άφησαν τους επιβάτες να περιμένουν για ώρες για να παραλάβουν τις αποσκευές τους.

Τα αφεντικά του κλάδου λένε ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι το προσωπικό που απολύθηκε σε άδεια ή απολύθηκε εντελώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποφάσισε να μην επιστρέψει σε έναν κλάδο που προσφέρει ελάχιστους μισθούς και δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για μια τριήμερη απεργία των σιδηροδρόμων που ξεκινά την Τρίτη, στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 40.000 εργαζόμενοι και θα εκτελείται μόνο το ένα πέμπτο των κανονικά προγραμματισμένων δρομολογίων. Τα συνδικάτα θέλουν αύξηση μισθών κατά 7%, ενώ η κυβέρνηση διστάζει.

Ορισμένοι Ιταλοί εργαζόμενοι στις μεταφορές αποχώρησαν την Παρασκευή λόγω μισθολογικής διαφωνίας, που επηρεάζει τα τρένα, τα λεωφορεία και τα πορθμεία.

Στη Βαρσοβία, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της Υπηρεσίας Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας της Πολωνίας. Οι δύο πλευρές συνήψαν μια προσωρινή συμφωνία τον Απρίλιο, αποτρέποντας την απεργία λόγω αμοιβών και συνθηκών εργασίας μετά την COVID-19 που θα είχαν «ακρωτηριάσει» τις αεροπορικές υπηρεσίες προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Τώρα τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι ο οργανισμός δεν κράτησε την πλευρά του στη συμφωνία και απειλούν να παραιτηθούν.

Όποιος σχεδιάζει να πετάξει καλύτερα να κάνει λίγη υπομονή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment