PeristeriNews.gr
Πολιτική

Χ. Θεοχάρης: Βασικό πρόβλημα ο εναγκαλισμός δημόσιας διοίκησης και πολιτικού συστήματος



«Πανευρωπαϊκά, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 26η από τις 28 θέσεις. Είμαστε μόλις στην 27η για τις ολοκληρωμένες δημόσιες e-υπηρεσίες», παρατήρησε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται θεσμική ανασυγκρότηση «μέσω πραγματικής διάκρισης των εξουσιών και περιορισμό της παντοδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας», ανοιχτά δεδομένα «που όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, αλλά θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία» και αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών «από την πρόσβαση στην πληροφορία έως τις διαδικασίες λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».

Επίσης, απλοποίηση του νομικού πλαισίου: «επιτέλους κωδικοποίηση της νομοθεσίας και αλλαγή της διαδικασίας διαβούλευσης των σχεδίων νόμων η οποία σήμερα λειτουργεί σχεδόν προσχηματικά», καθώς και απλοποίηση του δημοσίου «με υιοθέτηση οργανογραμμάτων που να μπορούν να αλλάζουν με απόφαση γενικών γραμματέων ανάλογα τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα αλλά και επιλογές ΓΓ εσωτερικά από τη Δημόσια Διοίκηση με διαδικασίες σαν του ΑΣΕΠ (χωρίς να αποκλείονται οι ιδιώτες)».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «το βασικότερο πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός δημόσιας διοίκησης και πολιτικού συστήματος: η διοίκηση και τελικά το κράτος ελέγχεται από τα κόμματα (από όλα, όχι μόνο όσα είναι στην κυβέρνηση) και λειτουργεί χάριν των κοινωνικών ομάδων που τα υποστηρίζουν».

Ο ίδιος παρατήρησε πως η Ελλάδα φαίνεται να μένει πίσω στα θέματα ψηφιακής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι «μεταξύ 1996-2016 εφαρμόστηκαν τρία κοινοτικά προγράμματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση με προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. (στο νέο ΕΣΠΑ πολλά εκατομμύρια θα δοθούν επίσης στις δράσεις αυτές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment