PeristeriNews.gr
Πολιτική

Μπροστά ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενισχύεται ο Απ. Τζιτζικώστας


Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και ενίσχυση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί και τελευταίος έρχεται με διαφορά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώτος με 47,5%, έναντι 19,9% του Απόστολου Τζιτζικώστα, 16,4% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 10,1% του Αδωνι Γεωργιάδη.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες για το ποιος πιστεύουν ότι θα κερδίσει, ο νυν πρόεδρος του κόμματος υπερέχει.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι πολίτες για τον Ευ. Μεϊμαράκη, τα ποσοστά του οποίου ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο όταν στο ερώτημα απαντούν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο, θετική εικόνα για τον νυν πρόεδρο έχει το 74,4%, ενώ δεύτερος σε θετικές γνώμες έρχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 58,8%. Η ίδια σειρά στις θετικές γνώμες παρατηρείται και ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές κρίσεις με εξαίρεση την κατηγορία των ψηφοφόρων της ΝΔ του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται.

Εύρημα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών απέναντι στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Εμφανίζονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως δε πολίτες που έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει ΝΔ αλλά και εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν.

Η στάση του Κώστα Καραμανλή αξιολογείται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με θετικό πρόσημο, με εξαίρεση εκείνους που κατά καιρούς ψήφισαν το κόμμα.

Δημοσκόπηση της Pro Rata

Προβάδισμα του Ευ. Μεϊμαράκη έναντι των άλλων υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. δείχνει η έρευνα της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, με βάση τα διλήμματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία.

Προηγείται στα τρία κρίσιμα ερωτήματα, τη διασφάλιση της ενότητας, την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στο τέταρτο ερώτημα για την ανανέωση του κόμματος υστερεί έναντι του νεότερου αντιπάλου του, του Απ. Τζιτζικώστα, στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά υπερτερεί μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στην έρευνα της Prorata το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Ν.Δ. αποτυπώνεται στο 41% των ερωτηθέντων (το 22% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 19% πολύ), ενώ το 59% δηλώνει αδιάφορο (το 43% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 16% λίγο). Στις τάξεις των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, έναντι 25% που δεν ενδιαφέρεται.

Στη γενική κατηγορία των ψηφοφόρων και στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ., πρώτο κριτήριο αναδεικνύεται η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με 32%, ακολουθεί η ενότητα του κόμματος με 30%, η ανανέωση του κόμματος με 29%, ενώ το να νικήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη αποτυπώνεται στο 9%.

Το κριτήριο της ανανέωσης είναι ισχυρότερο στις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων, ενώ στις μεγαλύτερες υπερισχύει το κριτήριο της ενότητας του κόμματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment