PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Μπλόκο» σε καταθέσεις από την εφορία


Σε αιφνιδιαστικό μπλόκο των καταθέσεων όσων ελέγχονται για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής θα προχωρά στο εξής η εφορία.

Σε αιφνιδιαστικό μπλόκο των καταθέσεων όσων ελέγχονται για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής θα προχωρά στο εξής η εφορία ζητώντας από τις τράπεζες να «παγώνουν» προληπτικά την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών, πριν ακόμη κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεσή τους.

Αυτή η οδηγία δίνεται στους εφοριακούς σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Σχολιάζοντας το μέτρο, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε χθες (στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) ότι στόχος δεν είναι προκληθεί πανικός, αλλά να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και να τηρούνται οι υποχρεώσεις προς το κράτος.

Τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι και η δέσμευση καταθέσεων και τραπεζικών θυρίδων φοροφυγάδων, δεν είναι νέο, αλλά καθιερώθηκε με τον νόμο 2523 του 1997, ο οποίος τροποποιήθηκε το 2011. Ως τώρα όμως υπήρχε αμφιβολία στις εφορίες αν αυτά τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μόλις εκδοθεί ειδική έκθεση ελέγχου, όπου διαπιστώνεται σοβαρή περίπτωση φοροδιαφυγής, ή αν θα πρέπει να προηγείται η προβλεπόμενη από των Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας κλήση του υπόπτου για παροχή εξηγήσεων.

Με την εγκύκλιό του ο κ. Οικονόμου απαντά ακριβώς σε αυτό το ερώτημα ζητώντας από τις εφορίες να δεσμεύουν προληπτικά τραπεζικούς λογαριασμούς και να σταματούν την έκδοση κάθε είδους πιστοποιητικού που θα επέτρεπε σε έναν ύποπτο φοροδιαφυγής να μεταβιβάσει σε τρίτους ακίνητα, αμέσως μόλις εκδίδεται η ειδική έκθεση ελέγχου. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή πρώτα κληθεί ο ύποπτος για φοροδιαφυγή να δώσει εξηγήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να προλάβει να αποσύρει τις καταθέσεις του ή να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο, με συνέπεια να χάσει το Δημόσιο τη δυνατότητα είσπραξης πρόσθετων φόρων και προστίμων.

«Σε περίπτωση εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται εξαιρετικά και έχουν προληπτικό και επείγοντα χαρακτήρα, ως εκ τούτου εξαιρούνται της τήρησης του τύπου της προηγούμενης ακρόασης των φορολογουμένων» τονίζεται στην εγκύκλιο. «Η προηγούμενη κλήση των προσώπων αυτών θα ματαίωνε τον σκοπό του νόμου, ο οποίος έχει αναχθεί από τον νομοθέτη, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα, σε σκοπό επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δημοσίου» υπογραμμίζεται.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως έχει η εφορία τη δυνατότητα να επιβάλλει τόσο «βαριά» μέτρα, όπως είναι η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού κατά 50%; Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου μπορούν να ληφθούν μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή:

1. Κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από ΦΠΑ, ΦΚΕ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές.

2. Στους παραβάτες λήψης και χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, έκδοσης εικονικών, πλαστών φορολογικών στοιχείων και νόθευσης τέτοιων στοιχείων, εφόσον η αξία των συναλλαγών που αναγράφονται σε αυτά, αθροιστικά λαμβανομένη κατά τον χρόνο διαπίστωσης των παραβάσεων, υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από το μέτρο της δέσμευσης λογαριασμού εξαιρούνται ποσά καταθέσεων που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Τονίζεται πάντως ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι αναστέλλεται έναντι του Δημοσίου και το απόρρητο των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογουμένου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι στα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου που επιβάλλονται κατά των φοροφυγάδων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση στις αρμόδιες ΔΟΥ να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που απαιτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις και ζητούνται από τον παραβάτη για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment